Ébredj egészségesen!

2010. 10. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A túl kevés alvás erőt vesz el a szervezetünktől és idegeinket is igénybe veszi. Ezért fontos tudnunk, mit tehetünk az alváshiány és az álmatlanság ellen – természetes módszerekkel.

Egy egész éjszakán át fent lenni, letussolni, reggelizni, aztán belevetni magunkat a napi munkába – ez olykor-olykor lehetséges. Egy ilyen alváshiányt be lehet hozni. Egész más a helyzet a tartósan fennmaradó álmatlansággal, melyet alvászavarok okoznak. Ez az immunrendszerünk gyengüléséhez, belső nyugtalansághoz, motiválatlansághoz, végső soron egészségi zavarokhoz vezet. Ilyenkor szoktunk altatókat bevenni, melyeknek gyakran súlyos mellékhatásaik vannak.

Emlékezzünk inkább a jó, egészséges házi szerekre, melyekkel álmatlanságunkat kezelhetjük:

- Legkésőbb 18 órakor étkezzünk utoljára.

- Az alkohol nagyobb mennyiségben nem altatószer, hanem álmatlanságot okoz és zavarja az alvásritmust.

- Ha mindig röviddel napfelkelte előtt kínoz az álmatlanság, lehet az a kiváltó ok, hogy fejünkkel kelet felé alszunk.

- Vegyünk este fürdőt rozmaring-, levendula-, vagy ibolyaolajjal.

- Keljünk fel inkább, ha fél óra után még mindig forgolódnánk az ágyunkban.

- Tegyük a következő gyógynövényeket egy kis lenzsákba: kamilla, melissza, levendula, menta, kakukkfű és ánizs. Tegyük a fejünk mellé alvás előtt a zsákocskát.

- Keverjünk el 40 g valeriána gyökeret és 10 g orbáncfüvet. 2-3 teáskanálnyit tegyünk ¼ l vízbe, 12 órán át hagyjuk állni. Szűrjük le, és lefekvés előtt igyuk meg.

- Hálószobánk hőmérséklete ne legyen kevesebb , mint 16°C és ne legyen több, mint 18°C.

- Az elektromos árrammal működő készülékeket lehetőleg kapcsoljuk ki hálószobánkban éjszakára. Ez elsősorban a rádióra, mobil- és vezeték nélküli telefonkészülékre, televízióra, számítógépre vonatkozik.

- Csöpögtessünk 5 csepp rózsaolajat egy zsebkendőre és helyezzük fejpárnánkra.

- Mondjunk le a hosszú délutáni alvásról, mert ez csökkenti az éjszakai alvásigényt.

- Ne olvassunk és ne nézzünk TV-t az ágyban. Az esti sport sem segít.

- Keljünk fel mindig ugyanabban az időben és lehetőleg gyorsan, függetlenül attól, hogy későn mentünk-e aludni és rosszul aludtunk-e. Ily módon szabályozódik belső óránk.

- Szokjunk hozzá a rendszeres alvásidőkhöz. Maximum félórás eltéréssel menjünk aludni, és keljünk fel, mihelyst felébredtünk .



Szerző

donna.hu



Scroll to Top