Edzőtermekben megbúvó szörnyek

2011. 02. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A konditeremben ne csak a napról napra szebbé formálódó izmaidat nézegesd, hanem pillants le időnként az izzadó tenyeredre is. Edzés előtt mindenképp moss kezet, hiszen sosem tudhatod, milyen kórokozót viszel magaddal edzeni és tapasztasz rá az általad használt kondigépekre, sportszerekre.

A saját egészséged megőrzése érdekében mindig zuhanyozz le antibakteriális tusfürdővel vagy szappannal, és sose közösködj a tisztálkodószereiddel, törölköződdel másokkal. Mivel legtöbbször idegen emberekkel vagy körülvéve, nullával megegyező számú információ áll a rendelkezésedre a melletted izzadó edzőtársad higiéniai szokásairól.

Sajnos a szabadidősportot űzők és szervezett sporteseményeken részt vevők számtalan gombás, vírusos és bakteriális bőrfertőzésnek vannak kitéve. Az izzadás, kisebb horzsolás, érintkezés mások sérüléseivel és testnedveivel temérdek veszélynek teszik ki a sportolók bőrét. A legelterjedtebb edzőtermi bőrbetegségek közé sorolhatjuk a sömört, herpeszt, ótvart, rühet. A fertőzött sportolóknak mindaddig nem szabad versenyezniük, amíg az orvosi kezelés meg nem szünteti annak a lehetőségét, hogy továbbadják a betegséget. Ugyanígy a szabadidősportot űzőknek is távol kell tartaniuk magukat a tornateremtől vagy az uszodától. Persze ezt nem mindenki tartja be, mivel nem akarnak kiesni a megszokott edzésütemből, és felelőtlenül elmennek gyúrni.

Az apró, jelentéktelennek látszó bőrbajt sem szabad lebecsülni. Akinek ilyen van, az helyesen teszi, ha okul egy 21 éves birkózó esetéből. A fiatalember kis pörsenést talált a karján, de mivel nem fájt, ezért nem törődött vele. Másnap mérkőzése volt, jól érezte magát, de harmadnapra a pörsenés akkorára dagadt, mint a bicepsze, és akkor már nagyon fájt. Az edzője azonnal orvoshoz küldte, ahol mintát vettek a daganatból, és a vizsgálat a meticilin(methicillin)-rezisztens Staphylococcus aureus baktérium (MRSA) okozta fertőzést mutatta ki.

A birkózó öt napot töltött kórházban, ahol a kelést felvágták, kitisztították és a fertőzést megszüntető antibiotikummal kezelték. A páciens bevallása szerint nem tudja, hogyan kapta meg a legtöbb antibiotikumnak ellenálló fertőzést, állítása szerint rendszeresen ügyelt az alapvető higiénia betartására. Ennek fényében világosodjon meg minden „sportteremlakó”, aki eddig elsunnyogta a gyúrás előtti és utáni alapos tisztálkodási rituálét.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top