Egész évben ho-ho-hóóó

2010. 12. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Van egy hely a földön, ahol a rénszarvasok száma vetekszik a helyi lakosokéval, ahol egész évben a Jingle Bells dallamai szállnak, és ahol a Mikulás akár május derekán is meghallgatja a kívánságainkat. Nem nehéz kitalálni: Lappföldről beszélünk.

Egész pontosan Lappföld Finnországhoz tartozó részéről, Lappföld tartományról, melyet hivatalosan is a Télapó lakhelyének tartanak. A zord időjárású területen nem kezdenek el vészharangokat kongatni, mikor a hőmérséklet mínusz húsz fok felé közelít, itt ez ugyanis még akár kellemes időnek is felfogható, hiszen a mínusz 50 fok alatti fagy se ritka jelenség. Nem csoda hát, ha a világ eme szeglete gyéren lakott, az itt élők nagy része városokba tömörül, melyek közül a legnagyobbak Kami, Tornio, valamint a tartomány fővárosa, Rovaniemi.

Habár errefelé álmodozni se lehet a napfürdőzésről, mégse írjuk le Lappföldet, hogy na oda aztán a kutya se megy. Dehogynem! A főváros fogvacogtató klímája ellenére is népszerű turistaközpont. A Mikulás Postája, ahol a fehérszakállú, puttonyos ajándékosztó számtalan nyelven üdvözöl minket és boldogan fényképezkedik velünk, egész évben olyan forgalmas, hogy a világ többi postaállomásán belezöldülnek az irigységbe. A postától nem messze pedig a Syvasenvaara Fell hegybe vájt Mikulás Park található, plazával, játszóházzal, a Mikulásról szóló multimédiás bemutatóval, jégbárral, és szánkózási lehetőséggel.

Ám nem csak a Mikulás miatt érdemes ellátogatni Rovaniemibe. A vadvilág szerelmeseinek életre szóló, lenyűgöző élményben lehet részük a Mikulás privát állatkertjeként is emlegetett Ranua Eläinpuisto Vadasparkban. Jegesmedvék, hóbaglyok, rénszarvasok, és még számos, a vidéken őshonos állatfajban gyönyörködhetnek az ide látogatók, amint azok több kilométer hosszú kifutóikban élik mindennapjaikat, mintha a vadonban lennének. Ha pedig valaki még jobban magába szeretné szívni a lapp atmoszférát, a táj szépségét, annak a Lemmenjoki Nemzeti Parkot ajánljuk, a Lemmenjoki folyó völgyében. A parkot gondosan kijelölt turistautak szelik át, és ha elfáradunk, akkor tábortűz mellett ejtőzhetünk, melegedhetünk az erre a célra kialakított helyeken. Emellett vitorlázhatunk, síelhetünk is, ha éppen arra szottyan kedvünk.

   

Mikor pedig már kezet ráztunk a Mikulással, elfáradtunk a túrázásban, akkor meglátogathatjuk az Arktikum Múzeumot, melyben a tudomány, valamint Lappföld, a sarkvidék története és kultúrája iránt érdeklődők egyaránt csillapíthatják tudásszomjukat. Lappföld nem Hawaii, nem Ibiza, és nem is Horvátország, az idelátogatóknak melegen ajánlott a bundabugyi, ám cserébe akár nyár közepén is találkozhatnak a Mikulással, lélegzetelállító tájakon barangolhatnak, természetes élőhelyükön szemlélhetik meg a sarkkör állatait, valamint elmondhatják – az ő vakációjuk valóban párját ritkító volt.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top