Éjszakai lakoma

2009. 04. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Pensilvaniai Egyetem professzora, Dr. Albert J. Stunkard már nevet szerzett magának. Rájött, hogy azok az emberek, akik éjszaka felébrednek, és éhségükben a hűtőszekrényhez menekülnek, szinte sohasem reggeliznek reggel, vagy csak gyorsan egy zsemlét bedobnak és megisznak egy csésze kávét. Ez egy komoly hiba, mert a reggeli az egész napi anyagcsere számára egy nagyon fontos étkezés, mellyel energiát szerzünk a nap első felére.

Aki délben étkezik először az éjszaka néha éhes lesz, és előfordul, hogy ilyenkor akarja behozni az elmaradt reggelit. A testsúly növekedésen kívül további következménye az éjszakai evésnek és alvásdeficitnek, hogy reggel rossz hangulatban ébredünk, és gyakran lesznek emésztési problémáink.

Dr. Stunkard professzor Úr hangsúlyozza: „Az altatószerek ebben az esetben nem jelentenek megoldást. Sokan, akik ebben a betegségben szenvednek, azt hiszik ugyanis, hogy ezzel megoldhatják a problémájukat. Rosszul becsülik fel a helyzetüket. Nem az alvó ritmus zavarodott össze, hanem az étkezési ritmus.”

Aki az éjszaki evő szindrómában szenved, egy ördögi körben találhatja magát. Napközben megpróbálják tápanyagfelvételüket kontrollálni, hogy ne hízzanak tovább, a lehetőséghez képest keveset esznek. De alig hogy elalszanak, megszűnik ez a kontroll. Éhesen ébrednek, és egy belső késztetésre addig esznek, amíg ismét megnyugszanak és elfáradnak.

Mit lehet tenni, hogy elejét vegyük ezeknek az éjszakai evés-orgiáknak?

Akinek ez a problémája, jól teszi, ha nappal öt kiegyensúlyozott étkezést tart, és nem szabad egyik étkezést sem kihagynia. Arra is vigyáznia kell, hogy minden étkezésnél legyen a tápanyagok között gyümölcs, vagy zöldség, némi fehérje, és ne legyen túl sok szénhidrát.

A szénhidrátot este mindenképpen mellőzni kellene. A hűtőszekrényt speciális módon kell berendezni. Ne legyen benne zsíros, kalóriákban gazdag ételek sora. Ne legyen benne kolbászféleség, különböző kenyérre kenhető dolog, mint pl. kenőmájas. Ne legyen benne csokoládé, és édes italok sem. Elsősorban gyümölcs, zöldség, zsírszegény tej, és tejtermékek sorakozzanak benne.

A lazító technikák, mint a jóga, sokat segíthet. Ne nézzünk esténként izgató, brutális filmeket. Olvassunk inkább könyvet, vagy mielőtt aludni mennénk, hallgassunk nyugtató hatású zenét. Vigyázzunk arra, hogy az ablakokat sötétítő függönnyel, vagy rolóval a szobákat sötétítsük el. Ne legyen semmilyen világítás éjjel, még szükség-világítás sem.

Aki éjszakai evés-kényszerben szenved, az utolsó étkezésnél ne fogyasszon túl zsíros ételeket, és ne igyon egyáltalán alkoholt. Mindkettő segíti az éjszakai éhségérzet kialakulását. Sokaknál gyakran hat egy apró csel: vigyázzunk arra, hogy az ajtók a konyha felé zárva legyenek, minden esetre a kulcs legyen benne. Aki éjszaka arra ébred, hogy éhes, legtöbbször álmosan beszédül a konyhába, és úgy cselekszik, mint aki félig alszik. Abban a pillanatban, amikor akadályba ütközik, magához tér, és gyakran így menekülhet meg az evéskényszertől. Sokan ebből az okból lezárják a hűtőszekrény ajtaját egy ragasztószalaggal.

A legfontosabb eljárás az éhségrohamok elleni harcban: megszüntetni a stresszeket. Itt is vannak apró trükkök, hogy hogyan tudunk a stressz helyzeteken jobban úrrá lenni. Például, bőven kellene szénsav mentes vizet innunk, ha idegesek vagyunk. Aki stressz alatt áll, vizelet és izzadság formájában sok folyadékot veszít. Ennek következménye, hogy besűrűsödik a vér, lassabban folyik az erekben, és túl kevés oxigénnel látja el az agyat, valamint túl kevés tápanyaggal is. Ha vizet iszunk, gyorsan folyik a vér az erekben, és jól ellátja az agyat oxigénnel, és tápanyagokkal.

Azok az emberek, akik stresszben szenvednek, és nem akarnak többé éjszaka is enni, reggelente egy bögre natúr joghurthoz keverjenek két evőkanál szója-lecitint, és fogyasszák el.

Ha mindezek a fogások nem segítenek a éjszakai kényszer evés ellen, akkor a beteg mindenképpen keressen fel egy pszichológust!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top