Első kapcsolatfelvétel: bennszülöttek az őserdőben

2011. 07. 11.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Léteznek még a civilizációtól elzárt törzsek! A National Geographic  honlapján július 5-én megjelent cikk arról tudósít, hogy az Amazonas-medencében eddig ismeretlen, új törzset fedeztek fel. A terület felett még áprilisban haladt át egy kisrepülő, ami pálmalevelekkel borított, úgynevezett „hosszúházakat” talált. Ez a környék bennszülötteinek hagyományos lakhelye. Kukoricaföldet is láttak a házak mellett, viszont egyetlen bennszülöttet sem sikerült észrevenniük. (Ezt a kutatók azzal magyarázták, hogy a törzs tagjai megijedtek a repülőtől és bemenekültek az erdőbe, vagy eleve vadászni voltak. Valószínű magyarázat az is, hogy egyszerűen csak bent voltak a hosszúházban.)

„Ritkaság, hogy egy ilyen törzset véletlenül találjunk.” – mondta Fabricio Amorim, aki a FUNAI nevű brazil hatóság etno-környezetvédelmi frontját vezeti.  Amorim elmondta a National Geographicnak, hogy a felvételek alapján a pálmatetős házak körülbelül egy éve épültek, a kukorica pedig a dzsungelirtásokon vetett első növény szokott lenni. A brazil tudósok szerint az ilyen és ehhez hasonló törzsek kettő-négyévenként költöznek újabb területre, a termőföld minőségétől, az ivóvíz mennyiségétől és egyéb tényezőktől függően.

Az újonnan felfedezett törzs területéhez négy ház tartozik, három irtáson elosztva, a Javari-völgy Bennszülött Rezervátumában. „Azt mondanám, egy óvatos becsléssel, hogy ezekben a házakban 400 indián lakhat.” – jelentette ki Amorim.

 

Földimogyoróbokrok, banánfák és kukorica nőnek a ház körül:

ezek az indiánok fontos táplálékai

 

A FUNAI becslése szerint a Javari-völgy 8,5 millió hektáros területén körülbelül 2000 bennszülött élhet. Itt a legmagasabb a világon a háborítatlanul, elzártan élő törzsek létszáma. Brazíliában eddig 77 többé-kevésbé elzárt közösségről tudnak a hatóságok: a szakértők szerint ezek az indiánok többségében tudatában vannak annak, hogy az általuk ismert világon kívül léteznek más, nagyobb civilizációk, és vannak olyanok is, amelyek már kapcsolatba is léptek a külvilággal. A hatóságok azonban nem keresik a módját, hogy kommunikálhassanak az új törzsekkel, hanem inkább hagyják őket a saját tempójukban élni, fejlődni. „Csak olyankor avatkozunk be, ha feltétlenül muszáj. Úgy tűnik, nem akarnak kapcsolatot teremteni, és ezt tiszteletben kell tartanunk.”

 
 Ayoreo-Totobiegosode törzs, (Paraguay) a kapcsolatteremtéskor készült képeken.  

Amorim szerint az újonnan felfedezett törzset jelenleg nem veszélyezteti semmi annak ellenére, hogy a környező területet szinte átszövik a drogcsempész útvonalak, rengeteg az orvhalász és az orvvadász, terjedőben a fakitermelés és lyukakat szaggatnak az őserdőbe az olajlelőhelyek.

 Egy néhány éve felfedezett törzs nyilakat lőtt a helikopterre.  

Fotók: National Geographic



Szerző

donna.hu



Scroll to Top