Elváltozások a baba bőrén

2010. 03. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A csecsemőkön a pelenkával találkozó felület későbbi kiütéseit, sebesedését is bőrpír előzi meg. A bőr viszont kipirulhat atropin- vagy szénmonoxid mérgezésben is.

Lényeges és fontos jel a bőr elkékülése. A száj körül észlelt elkékülés utal a csecsemő, vagy gyermek szívnek vagy tüdejének egészségi problémájára, ennek megállapítása viszont az orvos dolga. Lilásfekete a fogíny arzénmérgezésben, kékesfekete lehet ólom és higanymérgezésben, egészen fekete bizmutmérgezésben.

A bőr sárga színe sok mindenről árulkodik: Sárgult bőrszín esetén mindenkor nézzük meg a kisgyermek szeme fehérjét. Ha az nem sárga, úgy kisded korban lehet, hogy csak túl sok sárgarépát vagy sütőtököt kapott a gyermek. Amennyiben a gyermek szeme fehérje is sárga, ez többfajta betegség jele is lehet, a gyermeket mindenképpen meg kell mutatni orvosnak. Lehet a gyermek bőrszíne sárga gombamérgezéstől is.

 Attól, hogy nagyo nfehér a bőre,

még nem biztos, hogy beteg!

Sápadt, fehér a gyermek, ha fáradt, vagy vérszegény. Ha vérszegénységre gyanakszunk, akkor hasonlítsuk össze a gyermek körmöcskéit a sajátunkkal, a vérszegény gyermek körme nem annyira rózsaszín, mint a mienk.

Lehet a sápadtság krónikus vagy akut betegség jele is. Sápadt és aláárkolt szemű szokott lenni az a kisgyermek, aki bélférget kapott.

Rossz az arcszíne a kisgyermeknek akkor is, ha még a széltől is óvják, nem mozog, nem játszik eleget a szabad levegőn.

A bőr színváltozásai nagyon gyorsan bekövetkeznek, és olyan állapotokra hívják fel a figyelmet, amire nagyon oda kell figyelnünk. Minden esetben vigyük a kisgyermeket, vagy a csecsemőt azonnal orvoshoz. A gyermekorvos feladata eldönteni, hogy milyen esetben mit kell tennünk, s a sokféle lehetséges ok miatt a gyors szülői beavatkozás néha több kárt okozhat, mint hasznot, és így próbáljuk meg ezeket lehetőleg elkerülni.

-Németh Ágnes-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top