Mi az időskori depresszió?

2010. 03. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az időskori depresszió, azaz a geriátriai depresszió hasonló tüneteket mutat, mint a fiatal felnőtteknél kialakult depressziós állapot. Ilyenkor az identitáskeresése miatt állandóan szorongó állapot lép fel. Az idősebbeknél több minden válthatja ki ezt. Ilyen lehet a test megváltozása, az egészség változása, a nyugdíjazás, a folyamatos egyedüllét, a szegénység, a szociális kapcsolatok megszűnése, intézetben való elhelyezés. Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az idősebbek fölöslegesnek érezzék magukat, kialakuljon a nihilizmus érzése.

A testi és a lelki összefüggésekről rengeteget hallunk. Még ha tudományosan minden területe nem is bizonyított, azt elfogadjuk, hogy a lélek befolyásolja a testet és fordítva. Krónikus testi betegséggel gyakran társul depresszió, illetve a depresszív megbetegedés is vonzhat testi tüneteket. Tehát mindkettő képes a másikat jó és rossz irányba befolyásolni. A lelki egészség pedig minden életkori szakaszban igen fontos. A változás előtt pedig igen nagy szükség van a kiegyensúlyozott lélek megtartására.

A tüneteket annak a személynek kell elsődlegesen észrevenni, akinél jelentkeznek. Nem várható el, hogy a már felnőtt, esetleg családot alapító gyerek vegye észre, hogy nem érzi jól magát az idősödő szülő a testében. Meg kell tanulni újra boldognak éreznie magát az embernek, új tevékenységi körökbe kell kezdeni. Emellett beszélni kell a problémáról, segítséget kérni sosem szégyen, és azt is mutatja, hogy a jó úton halad. Mi alapján lehet valaki biztos, hogy geriátriai depresszióban szenved? A következő tünetek lépnek fel:

- egész napos nyomott hangulat

- indokolatlan bűntudat

- haszontalanság érzete

- a halál visszatérő gondolata

- energiátlanság érzete

- álmatlanság, vagy éppen aluszékonyság

- döntésképtelenség

- egyre sokasodó testi tünetek

A tünetek egy része más testi és mentális betegségekre is utalhat, amelyek idős korban megszaporodnak, ezért is hajlamosak elsiklani a gondolat felett, hogy a depresszió jelei is lehetnek.

Nem csak lehet ellene tenni, hanem kell is. Maga az öregedés egy természetes dolog, ezzel meg kell békélni mindenkinek. Fontos az önmegismerés! Az új külsővel ismerkedni kell, a lelket pedig jó útra terelni. Meg kell keresni azokat az értékeket, melyek ott rejlenek a belsőben. Olyan elfoglaltságot kell találni, ami akkor is leköt, mikor már nyugdíjba ment az ember. Legyen ez egy hobbikert, kézimunkák készítése, tanulás, amire soha sincs késő. Például megismerkedni az internettel, ahol ezernyi ötlet található és a tudás is bővíthető. Keresni kell a kortársak csoportját, klubokba járni, vagy régi barátokat felkeresni. Annyi időt tölteni a családdal, amennyit csak lehetséges. Mindez örömet szerez a szellemnek, a léleknek, ezáltal fiatalosan tartja a testet is. El kell hinni, hogy lehet még idős korban is boldog mindenki, hiszen ha az ellenkezőjét sulykolja magába valaki nap mint nap, akkor a boldogság csupán álomkép marad.

-Torma Tímea-



Szerző

donna.hu



Scroll to Top