Emléklemez

2009. 02. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jackie Orszáczky, azaz Orszáczky Miklós az egykori legendás progresszívrock-zenekar, a Syrius basszusgitárosa az együttes legfontosabb korszakában, 1971 és 1973 között volt tag. Később Ausztráliába emigrált, ahol pár év alatt a földrész egyik legelismertebb, köztiszteletnek örvendő muzsikusa lett. Rengeteg zenekart alapított, még többen játszott és számtalan zenésszel dolgozott együtt, valóságos Orszáczky-iskolát teremtve.

Syriusból hozott kísérletező attitűdje mindvégig megmaradt: dzsessz, funky, blues és némi rafinált pop keveredett muzsikájában. Feleségül vette Tina Harrodot, a nagyszerű énekesnőt, aki Jackie élete végéig alkotótársa és múzsája volt.

Jackie Orszáczky hosszú és súlyos betegség után 2008 februárjában hunyt el. Utolsó magyarországi koncertjeinek egyikét az A38 Hajón adta, magyar és ausztrál zenészekkel, és feleségével. E több mint kétórás fellépésről készített felvételeket az A38 Hajó stábja. Az anyagból és a színpadra lépés előtt készült interjúkból televíziós koncertfilm született - ennek extrákkal kiegészített változata ez a DVD.

A kétnyelvű, magyar-angol DVD-n a koncert mellett több egykori zenésztárs emlékezik vissza Jackie Orszáczky lenyűgöző zenei pályafutására, közöttük Ráduly Mihály a Syriusból, Tina Harrod, James Greenings, David Symes és Hamish Stuart. Az életutat S. Varga Ilona - ALien fotóiból rekonstruálhatjuk, illetve megtalálható rajta két dokumentumértékű interjú Orszáczkyval - az egyiket az ausztrál rádiónak, a másikat az A38 Hajó munkatársainak adta röviddel a halála előtt.

A DVD hiánypótló anyagaiból egy csodálatos és teljes életpálya rajzolódik ki: az egyik legjobb magyar muzsikus, Orszáczky Miklós karrierje.

Fellépők: Jackie Orszáczky: ének, pikkolóbasszus, Tina Harrod: ének, David Symes: basszusgitár, Hamish Stewart: dob, Premecz Mátyás: Hammond, Jász András: szaxofon Barbinek Gábor: harsona.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top