Én vagyok a főnök!

2010. 03. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Sírva megy haza a nagycsoportos kislány, mert a barátnője undi volt vele. Aztán kiderül, hogy a szegény, megbántott gyerkőc nem is annyira ártatlan, hiszen agresszíven követelte, hogy az ő szabályai szerint játsszanak. A kis barátnőnek ez azonban nem tetszett…

A hatéves kisfiú átveszi a tanítónéni szerepét, és becsöngetés után ő inti csendre osztálytársait – akár durvább módszereket is bevetve a cél érdekében. Esetleg igazi őrmesterként regulázza a kistestvérét. Visít, ha a nagyi nem engedi este 9 után tévézni. Az asztalnál úgy kell ülni, ahogy ő akarja, különben kitör a balhé.

Mindannyian bizonyos személyiségjegyekkel jövünk a világra. Vannak köztünk csendesebbek, vidámak, segítőkészek, borúlátók, okoskodók, művészi hajlamokkal megáldottak. Na meg a vezetésre születettek. A probléma ott kezdődik, mikor a vezetési hajlamok főnökösködésbe csapnak át, ami könnyen erőszakos viselkedésbe torkollhat, amennyiben az efféle késztetésekkel megáldott személy nem kapja meg, amit akar.

Hogyan kezelheted gyermeked főnökösködő hajlamait?

1, Kínálj számára alternatívákat. Ha több dolog közül választhat, úgy fogja érezni, ő irányít. (Például: Almát vagy banánt kérsz?)

2, Amikor a játék elvadul gyermeked főnökösködésének köszönhetően, beszéld meg vele, mi is történt. Kérdezd meg tőle, vajon hogy érezheti most magát a kis barátja. Emlékeztesd, ő hogy érezte magát, mikor vele bánt ilyen csúnyán egy másik gyermek.

3, Ne feledd, példakép vagy! Mintha magadat látnád, mikor gyermeked ráförmed a testvérére, pajtásaira? Akkor itt az ideje változtatni a viselkedéseden!

4, Keressetek olyan helyzeteket, melyekben gyermeked pozitívan élheti ki vezetői hajlamait. Legyen például ő otthon a vacsorafelelős, aki összetereli a családot, ellenőrzi, hogy mindenkinek tiszta-e a keze.

Ne engedd, hogy a fejedre nőjön!

Parancsolgató, követelőző gyermeked finoman, de határozottan emlékeztesd, TE vagy az anyukája/apukája, és nem mondhatja meg neked, mit csinálj. Lehet, hogy lesz egy-két hiszti, ha nem veszed meg neki pont azt a csokit, ha nem engeded, hogy elvegye a másik gyerek játékát, de hidd el, hosszú távon megéri. Gyermeked így megtanulja, mik a határai, szülőként is megmarad a tekintélyed és a későbbiekben is szót fog fogadni.

Forrás: www.anyuci.hu



Szerző

donna.hu



Scroll to Top