Epres tejszínes-torta

2009. 11. 15.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű, 1 lit. térfogú sütőformához: A tésztához: 4 dkg Rama margarin 4 db tojás 20 dkg Koronás Aranybarna cukor 1 cs vaníliás cukor 1 csipes só 10 dkg liszt 10 dkg étkezési keményítő 1/2 teáskanál sütőpor a töltelékhez 60 dkg eper 6 dl tejszín 3 cs vaníliás cukor 2 cs habfixáló

1. A margarint megolvasztjuk, majd hűlni hagyjuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját négy evőkanál meleg vízzel, a cukorral és a vaníliás cukorral felverjük, amíg sűrű krémet kapunk. Ezután az olvasztott margarint a krémhez keverjük. A tojásfehérjét a sóval kemény habbá verjük és a krémhez adjuk. A lisztet, a keményítőt és a sütőport összekeverjük, majd a masszára szórva lazán összedolgozzuk.

2. A sütőformába sütőpapírt helyezünk, oly módon, hogy az kb. 4 cm-rel a peremén túlérjen. A piskótamasszát a formába öntjük és előmelegített sütőben, 175 °C-on, 50 percig sütjük. Ha kihűlt, a piskótát kétszer elvágjuk, hogy három lapot kapjunk.

3. Az epret megmossuk, megtisztítjuk, tizenöt szemet félreteszünk, majd 10 dkg-ot összeturmixolunk és két lapot megkenünk az eperpürével. A maradék epret kettéosztjuk. A tejszínt a vaníliás cukorral és habfixálóval összekeverjük, majd felverjük. A tejszínhabot három részre osztjuk, egy-egy harmadát a pürével megkent lapokra kenjük. A maradék kettéosztott epret a két megkent lapra szórjuk. A lapokat egymásra helyezzük, majd a harmadik lappal betakarjuk.

4. Az utolsó harmad tejszínből öt evőkanállal nyomózsákba töltünk, a maradék tejszínnel a tortát körben bevonjuk, a peremét rózsaformákkal díszítjük. A közepére halmozzuk a félretett eperszemeket és kész tortát egy órára a hűtőbe tesszük.

Hulala tejszínt használok, sokkal könnyebb felverni és nem lehet túlverni. Ha nincs nyomószák megteszi egy kisebb nejlon zacskó, melynek kicsit levágjuk a végét. A tortaformában szoktam összeállítani, sokkal könnyebb, így jobban egymásra lehet rakni és egyenletesebb lesz. A habfixáló miatt gyorsan kell készíteni, mivel a végén már nagyon kemény lesz a tejszínhab.

Jó étvágyat!

Köszönjük szépen Batta Kálmánnénak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top