Esőemberek I.

2008. 03. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az autizmus a társas viselkedés, a szociális készségek területén jellegzetes tünetekkel jár. Az autisták saját világukba fordulnak, általában képtelenek társas viszony kialakítására a többi emberrel. Még közeli rokonaikkal való kapcsolataikat is a szemkontaktus mellőzése és az empátia hiánya jellemzi.

Többnyire a kommunikáció területén is határozott elmaradásokat mutatnak. Sok autista ember egyáltalán nem beszél. Azok, akik képesek a kommunikációra, gyakran csupán monoton módon ismételgetik a hozzájuk intézett szavakat (echolália), de gyakori a halandzsa beszéd is – jelentés nélküli szavakat képeznek, s azokat ismételgeti hosszú időn át.

Érzékelésüket vizsgálva megfigyelhető, hogy az autista emberek a külső ingereket a normálistól eltérőn érzékelik, gyakran figyelmen kívül hagyják azokat – egyes helyzetekben a létfontosságú félelemérzet hiánya is megjelenhet. Az autizmusra jellemzőek a különböző sztereotip – újra és újra ismételt – mozgások, mint az ujjak vagy a kéz rázogatása, kopogtatás, szemforgatás.

Az autisták intellektuális vagy a tanulással kapcsolatos képességei is a normálistól eltérően alakulnak, mivel hiányzik belőlük a külvilágra irányuló kíváncsiság. Általában képtelenek egy jelenség lényegére összpontosítani, lényegtelen részletek kötik le a figyelmüket. Az autisták közt akadnak olyanok, akik egyes területeken kiemelkedő képességekkel rendelkeznek – mint ahogy azt az Esőember című filmben is láthattuk – így például a matematika, vagy a művészetek területén. Azonban ezek a képességek teljesen szigetszerűek és nincsenek összefüggésben a szociális megnyilvánulásokkal. Értelmi képességeik a súlyos értelmi fogyatékosságtól a kifejezetten magas IQ-ig terjedhet. (Folytatjuk)

Kapcsolódó anyagok: 

$$342$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top