Vadvirág lesen

2008. 03. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Pulmonaria officinalis

Az orvosi tüdőfű – ismertebb nevén pettyegetet tüdőfű – főként gyertyán- és bükkelegyes erdőkben fordul elő. Hazánkban nem védett. Ha összepakoltuk a hátizsákot, vegyük az irányt például a Kőszegi-hegység felé. A pettyegetett tüdőfű március és május közt virágzik. Érdekessége, hogy virága kezdetben piros, majd bíboros, s az elnyílást megelőzően kék színben játszik.

Adonis vernalis

A tavaszi hérics védettsége miatt Magyarországon nem gyűjthető. Latin neve – Adonis vernalis – a legszebb görög mitológiai férfialakot idézi, aki tavasszal visszatér az alvilágból szerelméhez, Aphroditéhez. Március-május közt virágzik, de fénylő szirmaival már kora tavasszal a nyári nap melegére emlékeztet bennünk.

Helleborus purpurascens

A pirosló hunyor a bükkösök egyik legkorábban nyíló védett tavaszi virága. Márciustól májusig nyílik. A Mátrában, a Börzsönyben vagy a Dunazug-hegységben tett kirándulásunk alkalmával egészen biztosan találkozunk vele. Első virágai éppen a föld felett nyílnak, majd a 25-35 cm magas szárain hozza tovább 5-7 cm-es, bíborvörös, sötétlila virágait.

Primula veris

A Primula veris név egy igazán romantikus elgondolást takar, jelentése: a tavasz hírnöke. Magyarul leginkább csak tavaszi kankalinnak hívjuk. Áprilistól júniusig virágzik. A Bükkben, a Börzsönyben és a Mátrában akadhatunk rá. Védett növény, de kertekben is telepítik.

Kapcsolódó anyagok:

$$185$$

$$258$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top