Új őrület: a NIA

2008. 03. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Debbie és Carlos Rosas sikeres fitnesz és aerobic instruktorok voltak, azonban – az amerikai kultúra képviselőire jellemzően –, tudásuk folyamatos fejlesztésével új mozgásformát hoztak létre. Egybegyúrták az ősi keleti filozófiát és a manapság tomboló táncőrületek természetét. A NIA megalkotásánál alapvető gondolatul szolgált a jó közérzet fájdalommentes elérése és a nyugodt belsőnk megteremtése. Így a NIA létfontosságú eleme a harmónia és teljesség, vagyis a jing és jang. Legfőbb célja pedig a belső egyensúlyunk megalkotása, megtartása, valamint testi-, lelki problémáink gyógyítása.

A mozdulatsorok alkalmazásakor fontos, hogy ne viseljünk cipőt, hisz így kapcsolódunk az anyatermészethez, a Földhöz. Fontos továbbá a laza, kényelmes viselet.

A leglényegesebb kiindulópontja a gyakorlatnak a helyes légzés. Éreznünk kell, hogy bordáink, kulcscsontjaink elemelkednek a megszokott állásukból, hasunk kissé felpuffad a belélegzett frissességtől s ugyanezt fordítva kilégzéskor. Érdemes a legelső alkalommal inkább a lábunkra s annak finom mozgására koncentrálni, mivel a lábfej, a vádli és a comb adja az alapmozdulatokat. Miután belejöttünk, hozzátehetjük karjaink lágy, érzelemkifejező áramlását. Rendkívüli hangsúlyt kap az egyenes testtartás is! Egyenes hátizmokkal és gerinccel könnyebben tarthatjuk meg az adott pozíciót, sokkal nagyobb egyensúlyt vagyunk képesek megtartani ezzel az alapállással.

A NIA kiindulópontja tehát a jóga, s erre épülnek a Thai-Chiban, Tae-Kwon-Doban és Aikidoban használatos ütések, kirúgások lágy változatai, valamint a jazz-, funky- és dance táncstílusok kecses kéz- és lábtartásai. Bár nem tartozik a tradicionális ázsiai mozgásformák közé, de mivel ötvözi ezek sokszínűségét, biztosak lehetünk hatékonyságában. A kezdeti nehézségeken túllépve – például izomláz – pedig, bebiztosíthatjuk rohanó mindennapjainkba a nyugodtság érzetét.

A NIA gyakorlása elősegíti a szív - és érrendszer erősödését, növeli a rugalmasságot, hajlékonyságot, az állóképességet és támogatja az ellazulást. Alkalmazható menstruációs problémák esetén, menopauza, szülés utáni regeneráció, izületi betegségek, depresszió kezelésére, valamint műtétek utáni rehabilitációként. Végül, de nem utolsó sorban, szép és kecses alakot formál.

A NIA nem csak mozdulatok soraiból áll, elengedhetetlen velejárói a hozzáfűződő filozófiai gondolatok, melyek így együttesen új, különleges élményt, a teljesség érzését adhatják számunkra.

Kapcsolódó anyagok:

$$198$$

$$290$$

$$324$$ 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top