Eszterházy torta

2010. 02. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:

15 db tojásfehérje 45 dkg kristálycukor 50 dkg darált dió 3 dkg finomliszt 7,5 g zselatinpor 7,5 cl víz

3,75 dl 2,8 %-os tej 2 cs. vaníliás cukor 7,5 tojássárgája 18 dkg kristálycukor

45 dkg vaj /nem margarin, hanem teavaj!/ 7,5 dkg darált dió 7,5 cl konyak

2,5 cl konyak 1 tábla fehér csoki 2 cikk tej-tortabevonó

2 dl habtejszín 1 cs. habfixáló 2 púpozott evőkanálnyi sárgabarack lekvár /A mennyiségekre nagyon figyeljünk!/

Elkészítés:

A tojásfehérjéket habbá verjük, hozzáadjuk a habverés végén a kristálycukrot, apránként tovább verve, majd finoman beleforgatjuk a darált diót és a lisztet.

5 kerek lapot sütünk belőle. /Ez a mennyiség 26 cm átmérőjű kerek, kapcsos tortaformába való!/ A mennyiséget pontosan osszuk el, hogy egyforma vastag lapokat kapjunk, mikor kisül, ez kb. 1 cm vastag lesz.

Én előre kivágok 5 db kerek sütőpapírt a tortaforma aljára, s ha megsült, ezzel együtt csúsztatom le, és mikor kihűlt, akkor húzom le róla. Nagyon óvatosan kell vele bánni, mert könnyen törik. A tetejére kiválasztom azt, amelyiknek a legszebb az alja, és azt teszem tetejének, aljával felfelé!

Krém:

A zselatinport megduzzasztjuk a hideg vízben. A tejet a vaníliás cukorral felforraljuk. A tojássárgáját a kristálycukorral habosra keverjük, majd a forrásban lévő tejbe öntjük, gyorsan keverve felforraljuk és hozzáadjuk a duzzasztott zselatint.

Ha teljesen kihűlt /közben azért néhányszor óvatosan keverjük meg/, kikeverjük a teavajjal, a darált dióval és a konyakkal.

A lapokat megspricceljük, vagy kenőecsettel megkenjük konyakkal, a krémet 5 részre osztjuk, a lapokat megtöltjük, oldalát is megkenjük, majd kis darált dióval bevonjuk. A tetejét lekenjük forralt baracklekvárral.

Felolvasztjuk a fehér csokit /én mikróban szoktam gyűszűnyi olajjal 1 percig/ és ráöntjük a torta tetejére, óvatosan kikenjük egészen a széléig.

Felolvasztjuk ugyanígy a tortabevonót és csiga alakban rácsurgatjuk a fehér bevonat tetejére, majd a közepétől 8 cikkben a kés hegyével óvatosan vonalat húzunk a széléig, ez adja meg a jellegzetes mintázatát!

A habtejszínt felverjük kevés porcukorral és a habfixálóval és a szélét körbe mintázzuk vele.

Nem olcsó, nem könnyű, de megéri! 

Jó étvágyat hozzá!

 

Köszönjük szépen Gurszki Vilmosnénak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mail címre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.   

 



Szerző

donna.hu



Scroll to Top