Eszti gyrosa

2011. 03. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók és elkészítés (4 személyre):

Pita:

50 dkg liszt 2,5 dl víz 2 dkg élesztő 1 ek. olaj 1,5 mokkáskanálnyi só 1 kockacukor 1 teáskanálnyi oregánó

Szokás szerint felfuttatom az élesztőt egy kevés cukros, langyos vízben, majd a többi hozzávalóval összegyúrom, és kelesztem. Majd 4 egyforma részre osztom a tésztát, 1 cm-nyi vastagságú zsemléket formálok belőle. Előmelegített sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Töltelék:

60 dkg csirkemell 5-6 fokhagymagerezd 1 kávéskanál őrölt chilipaprika 1 kávéskanál pirospaprika só, bors oregánó, bazsalikom, majoránna olaj

A fokhagymát apróra vágom, olajon megfuttatom. Hozzáteszem a csíkokra vágott húst, sózom, borsozom, a szárított fűszerekkel bőségesen megszórom. Majd chilit és pirosparikát is teszek hozzá. Nagyon kevés vizet öntök alá, mert a hús is levet ereszt. Majd addig főzöm, míg el nem fő a leve.

 

Öntet:

1 kis natúr joghurt 1 kis tejföl 3-4 zúzott fokhagyma 1 kevés citromlé só

A joghurtot és a tejföl egy részét összekeverem, nem kell az egész tejföl, így lesz krémes. Belekeverem a fokhagymát, sót, kis citromlevet (épp egy kicsit meglöttyintem). Zöldségkeverék:

Tetszés szerinti nyers zöldségek darabolva, összekeverve, legalább 2 féle (én csíkozott káposztát és lila hagymát használtam). A pitát kicsit megvágjuk, úgy, mint a zsemlét, de nem kell teljesen körbevágni. Majd késsel tágítjuk a belsejét. "Szájával" felfelé fordítjuk, és az aljára pakoljuk a húst, rá a zöldségeket, majd a fokhagymás öntetet. Szalmakrumpli illik hozzá, de nélküle is finom és laktató. Frissen elkészítve a legjobb. Jó étvágyat!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top