Cikkünk első részében már bemutattuk a Top 10 feketelistás étel első öt versenyzőjét, melyek fogyasztása csakis komoly odafigyeléssel javasolt. Következzen most a maradék 5 étel. Természetesen ezekről sem kell lemondani, hisz szinte elkerülhetetlen fogyasztásuk, de mindenképp legyünk tudatában a bennük rejlő veszélyforrásnak, s körültekintően lakmározzunk a belőlük készült ételekből.
6. Sajtok:
Bár az éttermek sok ételmérgezéses eset forrásai, a sajt okozta megbetegedések inkább az otthon megevett termékek miatt alakulnak ki. Könnyen fertőzött lehet a sajt szalmonella vagy Listeria baktériummal, ami akár még koraszülést is előidézhet. Ezért is intik óva a terhes nőket az orvosok a lágy sajtok evésétől (pl. feta, camembert, márványsajt és a mexikói sajtok).
7. Fagylalt:
1990 óta rengeteg rosszullétről, mérgezésről számoltak be a fagyi kapcsán, a kiváltó ok az esetek többségében a szalmonella vagy a sztafilokokkusz baktérium volt. A probléma oka gyakorta az, hogy az emberek rendszeresen készítenek házilag fagyit, jégkrémet, s ehhez általában nyers tojást használnak fel.
8. Paradicsom:
Ha van is baktérium a salátán és a paradicsomon, elkerülhetjük azok továbbszaporodását a háztartásunkban. Fontos, hogy mielőtt elkezdjük elkészíteni az ételt, alaposan mossunk kezet kb. 20 másodpercig, meleg vízzel és szappannal. Evés vagy elkészítés előtt természetesen a zöldséget is ajánlatos megmosni, még abban az esetben is, ha meg fogjuk hámozni. Továbbá, a nyersen fogyasztandó gyümölcsöket, zöldségeket ne tároljuk közvetlenül más élelmiszerek mellett.
9. Csírák:
A csírák egyrészről az egészséges életmód eléréséhez javasolt tápanyagok, másrészről pedig számos baktérium melegágyai is. E csírák esetében a bakteriális fertőzés igen gyakori, mivel a magvak az elvetéskor kerülhetnek fertőzött talajba, de szennyeződhetnek az öntözés során felhasznált vízzel, vagy a változó időjárási feltételeknek köszönhetően is. Az amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal egyszerűen azt tanácsolja, hogy az idősek, a gyerekek és a legyengült immunrendszerrel rendelkezők kerüljék ezek fogyasztását.
10. Bogyók:
Az ételmérgezések más rendszeres előidézői a különféle bogyós gyümölcsök, beleértve az epret, a málnát és a szedret. 1997 óta több ezer gyermek betegedett meg az iskolai menzán felszolgált ebédektől, melyek hepatitis-A-val fertőzött fagyasztott epret tartalmaztak. Megannyi eset tudható be a Dél-Amerikából importált málnának is, melybe számtalanszor belekerült egy bizonyos Cyclospora nevű kórokozó. A baktérium a következő tüneteket váltja ki: súlyos hasmenés, kiszáradás és görcsök.
Ha tehát szeretnénk elkerülni az ételmérgezést s a különböző ételek okozta gyomorpanaszokat, elengedhetetlen a megelőzés, csakis megfontolt óvintézkedésekkel, s a higiéniai alapszabályok betartásával célszerű enni a fent említett étkekből.