Európa várkastélyai

2011. 07. 07.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Európában számtalan olyan vár és kastély van, amit érdemes megismerni. A teljesség igénye nélkül íme néhány hely a legérdekesebbek közül:

  Fecskefészek, Ukrajna

Fotó: Steve Raymer

A neogótikus stílusban épült Fecskefészek 40 méterrel a Fekete-tenger vízszintje felett tornyosul Yalta mellett. Egy német arisztokrata építtette 1912-ben a tengerparti villát. Jelenleg egy olasz étterem üzemel benne.

Prágai vár, Csehország

Fotó: Francisco Estrada

A Vltava folyó partján épült vár a maga nemében egyeduralkodó a világon, ugyanis ez a legnagyobb kastélykomplexum a Földön. Itt őrzik a cseh koronaékszereket, itt tornyosul Prága legnagyobb temploma. Gyakorlatilag város a városban.

Burgundi Kastély, Franciaország

Fotó: James L. Stanfield

A francia Aranyparttól nem messze, a jó termőföldek és gazdag szőlőskertek között terpeszkedik a Burgundi Kastély. Valaha katonailag hallatlanul fontos pont volt Európában, mára azonban csak a turisták ostromolják.

Neuschwanstein, Németország

Fotó: George F. Mobley

Neuschwansteint, magyarul Új Hattyúkővárat II. Lajos bajor király építtette Richard Wagner tiszteletére. Az Alpokban megbúvó kastély igazi mesepalota: például ez ihlette a Disney filmvállalat jelképét, a Csipkerózsika-kastélyt is.

Manorbier, Wales

Fotó: Robert W. Madden

A norman hódítók által –előbb fából, majd kőből- épített kastély szépen belesímul Wales dombjaiba. A pembrokeshire-i kastély népszerű túristalátványosság főleg azért, mert remek állapotban vészelte át az évszázadokat.

Edinburgh, Skócia

Fotó:  Jim Richardson

Ki ne ismerné Skócia gyöngyszemét, az Edinburgh-i kastélyt? Azt viszont kevesen tudják, hogy egy kialudt tűzhányóra épült, és „karrierjét” még időszámításunk előtt 600-ban kezdte.

Szepesvár (Spiš) Szlovákia

Fotó: James L. Stanfield

4 hektáros területével a szepesi vár Európa legnagyobb alapterületű erődítménye. 1993 óta a világörökség része. A területet már időszámításunk előtt is lakták, de virágkorát a tatárjárás utáni két-három évszázadban élte.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top