Fél óra a mosolygós reggelekért

2009. 02. 08.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Az ébresztőóra éles hangon szólal meg, felriadsz, vérnyomásod felszökik, pulzusod emelkedik – így senkinek nem szabad felébrednie és elkezdenie a napot. Próbáld ki a finomabb megoldást: körülbelül öt perccel felkelés előtt egy halk elő-ébresztés, legjobb a rádióvekker kellemes muzsikájával. Így nyugodtan átsiklasz az alvásból az ébrenlét állapotába. Még jobb, ha belső órádat beállítod a szükséges időre. Hamarosan magadtól is felébredsz a beállított időben.   Soha, de sohasem szabad kiugranod egyből az ágyból. Vérkeringésed még „alszik”, a vér a fejedből leszáll a lábadba – könnyen elszédülhetsz. Ezért jobb lassan felkelni! Kicsi üldögélni az ágy szélén, egy kiadósat nyújtózkodni, szélesre tárni a karjaidat, és a lábfejet nyújtogatni, előre, hátra, jobbra, balra. Egy fél perc elegendő rá, és a keringés beáll a nappali ütemre.

A közismert jéghideg tus nem olyan jó a felébredéshez. Váltogasd inkább többször a meleg és a langyos vizet, ez sokkal jobb hatású. Utána ne dörzsöld magad szárazra, hanem hagyd a bőrödet a levegőn megszáradni, ha nagyon sietsz, akkor hajszárítóval egy perc alatt leszáríthatod magad.

Ezután jól tennéd, ha a nyitott ablakhoz állnál, vagy kimennél az erkélyre, és a következő gyakorlatot minden reggel, elvégeznéd: mély belélegzés mellett lábujjhegyen járni és a karokat kitárni. Ezután lassan kilélegezni, és emellett a karokat lazán lelógatni. Kezdd a gyakorlatot 8 belégzéssel, tarts bent a levegőt 8-ig, és fújd ki 8-ra. A hét végéig próbáld emelni a számolást 15-re. A továbbiakban maradj ennél a számnál.

Nagyon jó gyakorlat a reggeli tunyaság elűzésére, két percig sétálsz a lakásban úgy, hogy minden lépésnél a sarkadra lépsz, és utána áthelyezed a testsúlyt a lábujjaidra. Ha reggelente mindig időzavarba kerülsz, hétfőtől kezdve kelj fel minden nap öt perccel előbb. Így hétvégéig nyersz egy félórát, mellyel teljesen stresszmentesen kezdheted a napot.

Ez lehetőséget ad neked arra, hogy naponta 2-3 percre reggel kényelmesen leülj, és utánagondolj, mire van aznap szükséged, hogy boldog légy. Ezután kíséreld meg a nap folyamán ezt megvalósítani. A reggeli előtt ne hallgass rádiót: a reggeli órák legtöbbször kapkodóak, elvonják a figyelmedet, nyugtalanná tesznek. Hallgass meg inkább egy CD-t a kedvenc zenéddel!

A nap későbbi lefolyása szempontjából nagyon pozitív hatású lehet, ha partnereddel vagy családtagjaiddal könnyed beszélgetéseket folytatsz. Ilyenkor ne foglalkozz problémamegoldásokkal, ez elronthatja az egész napot. Tartsd magad ahhoz, hogy nem kell mindent azonnal eldönteni. Sok minden magától elrendeződik, ha először csak félreteszed.

Most jön a reggeli. Ez mérföldköve lehet egy jó és vidám nap kezdetének. Az éjszaka folyamán tested elhasználta boldogsághormon- és szerotin tartalékait. Ezeket tehát pótolnod kell. Tartózkodj attól, hogy reggelidet túl sok állati eredetű zsiradékkal terheld, például ne kenj vastagon vajat a pirítósodra és felesleges lenne kenőmájast vagy zsíros sajtot tenni rá. Keverj inkább egy „jóhangulat-italt”: 1/8 l narancslé, 1/8 l almalé, 1/8 l sárgarépalé ásványvízzel hígítva.

A reggeliző asztalodra gyümölcs is kerüljön: körte- vagy almaszeletek, bogyósok, diófélék. Készíts magadnak egy kis paradicsomsalátát olívaolajjal és citromlével, hozzá egy-két levél bazsalikommal. Egy ropogós, friss reggeli zsemle, egy szelet teljes őrlésű lisztből sütött kenyér. Hm...... Ehhez lágy sajt vaj helyett. Megszórhatod metélőhagymával. Most használhatod ki a megspórolt félórát: egyél lassan, élvezd ki az ízeket, beszélgess a pároddal, vagy a gyerekeddel, olvasd el az újságot, amit fontosnak tartasz belőle.

Keringésed és egyéb testi funkcióid most már éberek és teljesítményre készek. Ez agyadra is vonatkozik, melyet most láttál el oxigénben gazdag vérrel, jól gondolkodsz, és a nap legjobb ötletei jutnak eszedbe: egy könnyű reggelit könnyű megemészteni, és a gyomrod nem foglalja le a teljes vérellátást.

A reggeli összeállításánál arra is kell ügyelned, hogy elegendő energiát vegyél magadhoz, hogy ebédig ki tudj tartani. Bár mindig ajánlják a kis köztes étkezést, de ki tudja betartani? Például te, akinek arra is van már ideje, hogy valami finomat csomagoljon tízóraira.

Nem kellene feketekávét innod már az első falatok előtt. Ha már ettél valamit, akkor nem okoz problémát, és nem terheli túl a gyomrodat a savakkal. Jobb a tea, gyümölcs- vagy gyógynövénytea, mézzel édesítve. Még jobb egy-két csésze zöld tea, mert az erősíti az immunrendszert, és élénkíti életerődet. Ha feltétlenül szükséged van rá, azért nyugodtan ihatsz reggeli után egy eszpresszókávét. Ennek hatása 10 óra felé mutatkozik meg, amikor a teljesítménygörbéd csúcsán állsz, olyan lesz, mint a turbómotor.

Emlékszel még, hogy ennek a hétnek a folyamán a felkelés idejét félórával előrehoztad? Ez az időtartalék még mindig rendelkezésedre áll. Például arra, hogy pontosan érkezz meg a munkahelyedre, vagy egy fontos megbeszélésre. Végre nem kell kapkodnod. Nyugodt maradhatsz akkor is, ha a közlekedési lámpa mindig pont előtted vált pirosra, vagy a metró pont előtted, megy el, esetleg épp előtted áll be valaki a parkolóhelyre. Van még időd akár arra is, hogy munkakezdés előtt pár kötetlen szót válthass kollégáiddal.

Ezek után kezdődhet a munka, fel vagy kellően készülve. Mentes vagy a stressztől, a hangulatod jó. Teljesítményed jó lesz, és nem idegesít fel már az első fellépő probléma.

Ha mindezt megtetted a héten, nyugodtan kérdezheted a végén: Rossz reggeli hangulat? Nekem? Ugyan már...



Szerző

donna.hu



Scroll to Top