Felesleges szövegelés?

2011. 06. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Világszerte egyre szigorúbb dohányzásellenes törvények lépnek életbe, és hazánkban is számítani lehet rá, hogy a jelenleginél jóval több helyre kerül majd ki a dohányozni tilos tábla. A dohányzásellenes propagandának azonban csupán egy részét képezik a törvényi szigorítások, a megelőző, illetve a leszokásra ösztönző kampányok szintén fontos szerepet játszanak abban, hogy minél kevesebben gyújtsanak rá.

Ahhoz, hogy egy prevenciós, illetve a cigaretta letételére buzdító kampány sikeres legyen, számos tényezőt kell figyelembe venni. A kamaszoknál például azt, hogy könnyen „buli”-nak tekinthetik a cigizést, így nekik azt kell sugallni, hogy az a menő, ha nem gyújtasz rá. A felnőtteknél már nem kell ennyire a „birkaösztönre” építeni, náluk az egészségügyi hátrányok hathatnak riasztólag. Emellett az se elhanyagolható, hogy milyen dózisban érkezik az elriasztás, a túl gyengét észre se vesszük, a túl erős ellen pedig bekapcsolnak a védekező mechanizmusaink, és kizárjuk őket a tudatunkból.

Itt jönnek be a képbe a cigarettásdobozokon látható, feketével bekeretezett figyelmeztetések.

A dohányzás halált okozhat. A dohányzás öregíti a bőrt. A füst benzolt, nitrozamint, formaldehidet és hidrogén-cianidot tartalmaz. A terhes nők dohányzása károsítja a magzat egészségét. Sorolhatnánk még.

Vajon a dohányosok el szokták olvasni egyáltalán ezeket a figyelmeztetéseket?

Erzsébet (48) „El szoktam olvasni. Tudom, mivel jár a cigi, de ennyi.”

A megkérdezettek többsége is csatlakozik hozzá, sokan közülük még idéznek is egy-két intelmet, legtöbben azokra emlékeznek, melyek a dohányzás és az élettartam megrövidülése közti összefüggést ecsetelik.

Akkor miért gyújtanak rá újra és újra?

Beatrix (30) szerint megszokás, ami erősebb a risztó feliratoknál, ha ő leszokik, az nem ezért fog történni, mert ilyesmiket olvasgat pöfékelés közben. Persze, lehet, hogy ha mélyreható vizsgálatokat végeznénk, akkor kiderülne, hogy végeredményben sokkal hatásosabbak a szóban forgó figyelmeztetések, mint gondolnánk, csak hát emberek vagyunk, és így hajlamosak rá, hogy bizonyos dolgokat még önmagunknak se valljunk be...



Szerző

donna.hu



Scroll to Top