Ficam és rándulás

2008. 07. 31.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A ficamot rögtön felismerhetjük arról, hogy annak az izület alakja megváltozik, és a megbetegedett ember nem tudja a sérült testrészt mozgatni. Erős fájdalmat érez. Amíg az orvos nem látja, hideg borogatást kell alkalmaznunk, és nem szabad kísérletezni a ficam helyreálltásával, ez kizárólag az orvos dolga!

Az izületi rándulást arról lehet felismerni, hogy az izület megdagad, és mozgásnál erősen fájdalmas. Az első napokban hideg, később meleg borogatások hasznosak, majd néhány nap múltán enyhe masszázs.

Kétes esetben, amikor el kell dönteni, hogy ficamról, vagy rándulásról van szó, a röntgen többnyire biztos felvilágosítással szolgál. Nagyon gyakori, hogy egy ficamnak tartott elváltozás mögött, röntgennel csonttörés diagnosztizálható.

Leggyakoribb a bokaizületi rándulás. Rosszul sikerült lépés, megbicsaklás, „félrelépés” gyakran már elegendő a rándulás, esetleg a ficam létrejöttéhez. Nem ritka a csukló vagy ujj izületi rándulás sem.

A leggyakoribb ficam a váll izületi. Hasonlóképpen a könyökizületben is nagyon gyakori ez az állapot. Nem ritka az állkapocs izületi ficam sem és sokan már ásításra is ebbe a kellemetlen állapotba jutnak.

A gyógyítás mindenkor kizárólag az orvos feladata, mert feltétlenül szakértelem szükséges a ficam helyreállításához! Ha laikus próbálkozik vele, gyakran végzetes hibát követhet el. Erőszakos helyreállítási kísérletek már sokszor vezettek arra, hogy a kisebb bajból nagyobbat tegyenek.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top