Filléres csodaszerek megfázás ellen

2011. 01. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nagyon hatásos, mindenki által ismert gyógynövényünk a kamilla: megfázás esetén korlátlan mennyiségben fogyaszthatjuk.Párologtatóba tehetünk egy- vagy többféle illóolajat. Az illat átjárja a lakást, és folyamatosan csillapítja a megfázás okozta kellemetlenségeket. Vannak viszont "titkosabb" csodaszereink is!

Az izsóp (Hyssopus officinalis) vagy a sédkender (Eupatorium perfoliatum) teája nagyszerű homeopátiás szer, ezek az izzadás fokozásával csökkentik a lázat. A kettő keverékében az izsóp gátló hatása egyszerre érvényesül a sédkender fájdalomcsillapító hatásával.

A gyógynövényszakértők nagy szeretettel ajánlják azokat a gyógynövényeket, amelyek a légutakat és a torkot nyugtató nyálkaréteggel vonják be.

Ebben a vonatkozásban nagyon hatásos a csukamájolaj, a fokhagymaolaj, melyek bevonják a torok és a légutak nyálkahártyáját, és könnyítik a fájdalmat és a köhögést. A csukamájolaj ezenkívül sok A- és D-vitamint is tartalmaz.

A molyhos ökörfarkkóró

Nyálkabevonónak is kiváló; fájdalomcsillapító hatása révén megnyugtatja az idegeket és a gyulladt szöveteket.

A gyömbérgyökér

Használható toroköblítőként, teája nyálkásító, nyugtatja a gyulladt nyálkahártyát.

Íme egy jól bevált gyömbéres recept:

Melegítsünk fel kis lábosban tejet, vigyázzunk arra, hogy ne forrjon fel. Adjunk ehhez fél teáskanálnyi őrölt gyömbért vagy két-három szelet friss gyömbérgyökeret. Ízesítsük mézzel, ez bevonja és védi a torkot és a gégét.

A fekete nadálytő

Levele és gyökere is igen népszerű nyálkásító, asztmában szenvedőknek is szeretettel ajánljuk.

Nyugtatók

A természetes nyugtatók segíthetnek megnyugtatni mind a testünket, mind a lelkünket, ezáltal növeljük immunrendszerünk hatékonyságát.

Az illatos macskamenta (Nepeta cataria)

Különösen hatékony a mellkas és a tüdő idegeinek nyugtatására.

A csucsóka (Scutellaria latiflora), a komló (Humulus lupulus) és a mezei macskagyökér (Valeriana officinalis). Mindegyiket nagyon óvatosan adagoljuk.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top