Finn diós koszorú

2009. 12. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Amikor már unalmas a beigli...

Hozzávalók: 2 dkg élesztő 5 dkg cukor 1,5 dl langyos tej 1 tojás 1 csipet só 25 dkg liszt 5 dkg  sütőmargarin 1 tojássárgája a kenéshez 1 evőkanál mandulaforgács Töltelékhez: 6 dkg  sütőmargarin 7 dkg cukor 1 evőkanál liszt Csipet őrölt fahéj és szegfűszeg 8 dkg durvára vágott dió

Az élesztőt 1 kávéskanál cukorral fél dl tejben felfuttatjuk. A maradék tejben elkeverjük a maradék cukrot, a tojást és a sót, majd a felfuttatott élesztővel, valamint az olvasztott vajjal/margarinnal együtt a liszthez adjuk. Hólyagosra kidolgozzuk, azután konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.

A töltelékhez simára keverjük a margarint a  cukorral, a liszttel,fahéjjal, szegfűszeggel és a dióval. A megkelt tésztát átgyúrjuk és téglalap alakúra nyújtjuk. Rákenjük a tölteléket, feltekerjük, koszorú alakban meghajlítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire emeljük, és 3-4 cm-enként mélyen bevágjuk a tetejét. A vágás mentén keletkező szeleteket felváltva kifelé-befelé eltoljuk, azután letakarjuk, és még egyszer megkelesztjük.

Megkenjük a tésztát a tojássárgájával, megszórjuk a mandulaforgáccsal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük - ha nagyon pirulna a teteje, alufóliával letakarjuk (egy kevés töltelékből is kifolyhat, megpirul, az a legfinomabb!). A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, és nem szeleteljük, inkább csak kézzel szétbontjuk.

Köszönjük szépen Barabás Tibornénak, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top