Fogyihibák és megoldásaik

2011. 02. 22.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Előbb vagy utóbb, de mindannyiunkból előtör a hiúság és belekezdünk egy fogyókúrába. De sokszor azt vesszük észre, hogy a régi jól bevált edzés és étkezés sem segít. A kilók makacsul rajtunk ragadtak. Íme, néhány olyan hiba, amit a haladó fogyózók sokszor elkövetnek.

1. Nem eszel eleget

Sajnos sokszor beleesünk abba a hibába, hogy koplalunk és mellette edzünk. A híres amerikai fitneszedző, aki több sztár alakjáért felel, Yvonne Castaneda úgy fogalmaz, hogy ez olyan, mint egy 300 mérföldes útnak nekiindulni fél tank benzinnel. Sokan azt gondolják, hogy ha az edzés mellett drasztikusan kevesebb kalóriát fogyasztanak, akkor ez hozzájárulhat a kívánt súlyvesztéshez. Valójában azonban a jóltápláltság ilyenkor elengedhetetlen, mert a testnek szüksége van arra, hogy annyi energiát vehessen fel, amennyivel nekiindulhat a húzós edzésprogramnak.

2. Nem tartasz elég pihenőt

Sokszor nem is vesszük észre magunkon, de a nagy hajrában egyik edzést csináljuk a másik után és közben nem iktatunk be elég pihenőt. Ennek hátulütőit nem tapasztaljuk magunkon azonnal, sőt lehet, hogy észre sem vesszük, de szívünknek és a vérnyomásunknak akár komoly károkat is okozhatunk, ha elhanyagoljuk a pihenést. Emellett persze a fokozott igénybevétel miatt a sérülések is nagyobb valószínűséggel fordulnak elő. A legjobb, ha nem iktatunk be a hét minden napjára testedzést. Elég heti három-négy nap intenzív mozgás. Közte pedig tartsuk meg a pihenőnapokat. Ha mégis úgy érezzük, hogy hajt minket a tettvágy, érdemes egy  könnyű sétát tenni, így kellemesen el is fáradunk, de nem erőltetjük meg magunkat.

3. Nem pontosan végzed a gyakorlatokat

Ezt legtöbbször észre sem vesszük, pedig komoly sérüléseket okozhatunk magunknak, ha nem a megfelelő tartással és mennyiségben végezzük a gyakorlatokat. Főleg akkor szoktunk beleesni ebbe a hibába. ha otthon tornázunk DVD-re vagy videokazettára. Ilyenkor bár figyeljük a tréner utasításait, de ha egy kicsit is lankad a figyelmünk és nem a megfelelő módon végezzük el a gyakorlatokat, meggyűlhet velük a bajunk.

4. Mindig ugyanaz a torna

Bizony, ha nem váltogatjuk a különböző tornagyakorlatokat, akkor a kívánt hatást jóval később érjük csak el. Ahhoz, hogy fogyhassunk, az összes izomcsoport megmozgatására szükség van. Ezért érdemes nem mindig ugyanazt a gyakorlatsort végigcsinálni, vagy legalább az intenzitásán változtatni.

5. Túl sokat túl hamar

Sajnos sokszor állítunk szürreális célokat magunk elé. Ez főleg a média nyomásának tudható be, hiszen mindenhol azt látjuk, hogy a sztárok szinte napok alatt fogynak le komoly kilókat. A valóságban azonban ez kivitelezhetetlen. Nem csak azért, mert egészségtelen, hanem azért is, mert a testünk egyszerűen képtelen arra, hogy ilyen gyorsan megváltozzon. A komoly súlyvesztéshez több idő kell. Sokszor akár egy vagy két évbe is beletelhet, mire elérjük a kívánt eredményt. Kitartónak és türelmesnek kell lennünk, de így az eredmény garantált és a jojó-effektus sem csap le ránk később.

6. Nem iszunk elég vizet

Bizony, az étkezési szokásaink megreformálása csak egy dolog. Ha nem növeljük meg alaposan a folyadékbevitelünket, könnyen kiszáradhatunk. Ha folyton csak izzasztjuk magunkat, de nem iszunk, akkor sokkal hamarabb kifáradunk és jóval kevesebb kalóriát tudunk majd végül elégetni. A megfelelő folyadékbevitel mindezek mellett hozzájárulhat az anyagcsere gyorsulásához, így könnyebben szabadulhatunk meg a fölös kilóktól.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top