Fogyókúrás ráncok?

2011. 01. 01.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Minden fogyókúra lényege, hogy kevesebb kalóriát kell bevinnünk a szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk lenne. Így tudjuk lassan elfogyasztani a lerakódott zsírtartalékunkat.

A kalóriaszámítás nem nehéz tudomány, bárki egy kis odafigyeléssel el tudja sajátítani. Azzal azonban mindenkinek tisztában kellene lennie, hogy az azonos testsúly mellett életkoronként is változik a szervezetünk kalóriaszükséglete. A fiataloknak több, az idősebbeknek kevesebb kalóriára van szükségük. A kalóriamennyiségek összeállításánál vegyük figyelembe életkorunkat, és a munkát is, amit végzünk.

Egy fiatal lány kalóriaszükséglete 2400 kalória, míg a középkorú édesanyjának 2150 kalória, és nagymamájának 1850 kalóriára lenne szüksége, ha ugyanolyan súlyúak. A fogyással kapcsolatban mindig felmerül egy nagyon sokakat érintő kérdés: a bőr ráncosodása. Nem kevés hölgy azért nem meri vállalni a fogyókúrát, mert attól fél, hogy bőre a fogyás alatt gyorsabban fog ráncosodni, ezért öregebbnek látszik majd. Inkább vállalja a többletsúly egészségügyi terhét, mint a ráncosodás hátrányos kozmetikai következményeit.

Sajnos egy-egy fogyasztó diétának lehet az a következménye, ha 10-15 kg súlyfeleslegtől megszabadulunk, hogy arcbőrünk petyhüdtebb, kissé „nyúzottabb” lesz. Különösen idősebb korban válik látványossá ez, amikor a bőr már veszít a feszességéből, rugalmasságából. Bár az, hogy bőrünk a fogyásnál milyen gyorsan regenerálódik, nagymértékben függ az életkorunktól,  a bőrünk minőségétől, a testalkatunktól, az örökletes adottságainktól, attól, hogyan ápoljuk a bőrünket, hogyan és mennyit tornázunk, illetve a masszázsoktól.

Különösen a víz- és zsírszegény bőrt viseli meg nagyon a fogyókúrázás. Az egyébként is sok törődést igénylő bőr ápolása a fogyókúra alatt különösen fontos. Az elhanyagolt bőrt még a kozmetikusoknak is igen nehéz rendbe hozni.

Minden bőrtípusnál alkalmazhatjuk a tejszínes pakolást, amit fogyókúra alatt hetenként kétszer el kellene végezni. A pakolást langyos, majd hideg vízzel mossuk le, utána igen zsíros éjszakai krémet dolgozzunk ütögető mozdulatokkal az arcbőrünkbe.

Fogyasztó diéta alatt mindenképp rendszeresen kell ápolnunk a bőrünket. A fokozott gonddal végzett bőrápolást a fogyókúra elején kell elkezdeni, és nem akkor, amikor már kialakultak a ráncok.

A következő 7 napos méregtelenítő diétát mindenki kipróbálhatja. Kivéve azok, akik krónikus betegségben szenvednek, esetleg diabétesszel élnek. Ők minden hasonló kúra előtt kérjék ki orvosuk véleményét! Tisztítókúrát is csak abban az esetben tartsanak, ha tudják, hogy adott héten, napokban nem kell nagyobb, fizikailag megerőltető munkát végezniük!

1. nap A banánt kivéve csak gyümölcsöt és levest fogyasszunk. A görögdinnyének és a sárgadinnyének nagyon alacsony a kalóriaértéke.

2. nap Csak levest és zöldséget fogyasszunk, gyümölcsöt ne. Friss zöldséget fogyasszunk, de mellőzzük a szárazbabot, a sárgaborsót, és a kukoricát. A legjobban ajánlott levesek: salátaleves, kelbimbóleves, karfiolleves, brokkolileves. Vacsora legyen héjában sült burgonya vajjal.

3. nap Ehetünk levest, zöldségfélét és gyümölcsöt is. Viszont TILOS burgonyát fogyasztani! A burgonyán kívül a levesből, zöldségből és gyümölcsből annyit ehetünk, amennyi csak belénk fér. Ha pontosan betartottuk a fent leírtakat, akkor a 3. nap végére már 2-3 kilogrammal kevesebbnek kellene lennünk.

4. nap Leves, 3 banán, és egy liter alacsony zsírtartalmú tej. Viszont annyi ásványvizet ihatunk, amennyi belénk fér.

5. nap Leves, 20 dkg hal vagy marhahús, 6 db friss paradicsom, vagy 1 nagy paradicsomkonzerv és legalább másfél liter ásványvíz, vagy csapvíz.

6. nap Leves, 2-3 szelet marhahús, zöldség, saláta. Ezen a napon tilos burgonyát enni.

7. nap. Leves, 20 dkg főtt barna rizs , zöldség, cukor nélküli gyümölcslé, lehetőleg frissen facsart gyümölcs leve, ezekből bármennyit lehet fogyasztani.

Sok sikert kívánunk!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top