Fokozott gondozás a betegség után

2008. 12. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Otthon, az édesanya minden gondja a lábadozó kis beteggel való törődés, gondozza, vigyáz rá, óvatosan szoktatja az egészségesek életmódjához. A bölcsődék egészséges gyermekek számára alkotott rendjében erre nem igen van lehetőség. Ezen kívül, sok gyermek hordozhat olyan kórokozókat, amelyek az egészségeseknek semmi bajt nem okozhatnak, de a még gyenge szervezetet könnyen megbetegíthetik.

Bölcsődébe, óvodába ezért csak akkor menjen a kicsi, amikor már, nemcsak hogy meggyógyult a betegségből, hanem valóban egészséges is. A lábadozás ideje az egyes betegségekre nézve különböző – egy héttől néhány hónapig is terjedhet. Az orvos mondja meg, hogy mikortól tekinthető teljesen egészségesnek a gyermek.

A betegség lezajlása után a tünetek csak lassan szűnnek meg. A gyermek már nem tekinthető betegnek, láza sincs, általános állapota jó, nem igényel különösebb kezelést. Mégis bekövetkeztek a betegsége idején olyan elváltozások, amelyek még nem térek vissza az egészséges állapotba. Ezeknek az ellenőrzése rendkívül fontos a lábadozás idején. Ugyanis, ha ezek az eltérések nem húzódnak vissza, akkor esetleg újra fenyegethet a régi betegség.

Ezen kívül egyes betegség más betegségek számára fészket készíthet. Ezek a „második betegségek” esetleg éppen a lábadozás ideje alatt alakulnak ki.

Fontos tehát, hogy a gyógyulás után az orvos által javasolt ellenőrző vizsgálatokra okvetlenül elvigyük a gyermeket. Súlyosabb bajnak vehetjük elejét ezzel.

Kapcsolódó anyagok:

$$1972$$

$$1786$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top