Folt? Csak volt!

2010. 11. 19.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Valószínűleg egy háziasszonynak sem mondunk újat azzal, hogy bizony az intelligens mosóporok sem mindig annyira okosak, hogy fajtánként beazonosítsák a foltokat és maradéktalanul kiszedjék. Az ecetes ollón és a vasalható matricákon túl mi néhány hasznosabb házi praktikát is összegyűjtöttünk, amiket alkalmazva nem kell hogy a kukában landoljanak kedvenc darabjaink, ha folt esik rajtuk.

Alkoholfolt, vörösborfolt

Mivel az alkoholfolt hamar barnul, így azonnali intézkedést követel, a „hej, ráérünk arra még” taktika itt nem fog működni. A legjobb megoldás rá a glicerines hideg víz. Ezzel itassuk át a foltot, majd ecetes vízzel öblítsük ki.

A vörösborfolt különlegesebb intézkedést igényel, hiszen rendkívül makacs. Ha a szőnyegre, terítőre kerül, szinte azonnal szórjunk rá bőven sót. Dörzsölni nem szükséges, hiszen a sókristályok javarészt felszívják a bort. Miután óvatosan felszedtük a sót és még marad némi látszata a balesetnek, öntsünk rá citromlevet, hagyjuk kicsit állni, és irány a mosás. Ha a terítőn vagy ruhadarabon még ezután sem tűnik el maradéktalanul a bor nyoma, akkor sem kell keresztet vetve rá a szemétbe dobni. Utolsó próbálkozásként áztassuk be forralatlan tejbe negyed órára, majd tiszta meleg vízzel öblítsük át.

Különösen a szőnyeg és kárpit esetében alkalmazható az a módszer, melyhez némi szénsavas ásványvízre és a család férfitagjától elcsent borotvahabra van szükségünk. A vörösborfoltot először papírtörlővel itassuk fel, majd szénsavas ásványvízzel vagy szódával mossuk át. Ha elkészültünk, fújjuk be bőven borotvahabbal, majd hagyjuk rajta megszáradni. Száradás után keféljük át, és ha szerencsénk van, a foltnak nyoma veszik.

Mivel nem mindig tudunk azonnal csodaeszközöket bevetni, így arra is gondolni kell, amikor a folt már beszáradt. Ilyen esetben szalmiákszeszes oldatot érdemes használni, mely nagy hatékonysággal alkalmazható a nehezen eltávolítható foltnál. Adjunk öt evőkanál szalmiákszeszt egy liter vízhez, ezzel mossuk át a foltot, majd tiszta meleg vízzel öblítsük ki.

Ha a vörösbor-foltos ruha már érintkezett mosószerrel és a folt megmaradt, alapesetben ez már kiszedhetetlenné válik, kivéve, ha aludttejet alkalmazunk. Bármennyire is meglepően hangzik, mindössze 12 órás aludttejbe áztatás után varázsszóra tűnik el a folt. Ezután már nincs is más dolgunk, mint tiszta meleg vízzel átöblíteni, majd száradás után mosószeres vízzel is kimosni. Ez a módszer egyébként fű- és gyümölcsfolt esetében is kiválóan alkalmazható.

Kávéfolt

Ez sem kevésbé makacs, mint a vörösbor, viszont ha azonnal lehetőségünk van kimosni, különösebb vegyszerhasználat nélkül is kijön. Ennek egyetlen feltétele a langyos, kézmeleg víz használata és a kézi dörzsölés. Az eset bonyolultabb, ha a kávéfolt beszáradt. Ilyenkor a nagyon tömény, sós langyos vízzel való átmosás még megmentheti az anyagot. Kiválóan alkalmazható a kávéfoltnál is a hideg tejbe való áztatás, de a glicerines víz is megoldást nyújthat. Minden esetben figyeljünk arra oda, hogy csak a folttisztítás követően megszáradt ruhát mossuk ki vegyszeres, mosószeres vízzel.

Golyóstoll-folt

A golyóstoll-folt eltávolításánál ismét igen meglepő eszközhöz kell folyamodnunk, a hajlakkhoz. Állítólag ha bőségesen befújjuk vele a foltot, majd száraz ronggyal átdörzsöljük, többnyire nyoma veszik a foltnak, persze nagy általánosságban ez csak a poliészter anyagok esetében hatásos. Aki nem bízik a hajlakk és a dörzsölés erejében, annak még az alkohollal vagy ecettel való folteltávolítást ajánljuk, hiszen ez több fajta anyag esetében is bizonyítottan kiszedi a golyóstoll okozta szennyeződést.

Vérfolt

A vérfoltok kiszedésénél legfontosabb szabály, hogy minden esetben csakis hideg vizet alkalmazzunk, hiszen akár már a langyos víz is „beleégetheti” a foltot az anyagba. A legjobb módszer a kiszedésére a 15 perces sós, hideg vizes áztatás, majd ezt követően a mosószappannal való tisztítás.

Ha a folt régebbi és beszáradt, akkor keverjünk hintőport, háztartási keményítőt és kevés vizet masszaszerűvé, ezt dörzsöljük bele a foltba, majd szalmiákszeszes oldattal öblítsük át.

A szőnyegre cseppent vért azonnal itassuk fel, majd ecetes szivaccsal dörzsöljük át. Hasonlóan jól alkalmazható a foltra szórt szódabikarbóna is, mely(re)et kevés vizet rácseppentve szétkenünk, majd állni és száradni hagyjuk. Ezután egy tiszta szivacs segítségével a vérfolt könnyebben tisztítható.

Penészfolt

A háziasszonyok rémálma, a szép falak ellensége. Makacssága mellett a penész egészségünkre is rendkívül ártalmas, így csak fokozott óvatossággal tisztítható, lehetőleg szájmaszkot alkalmazva.

A házi praktikák közül az ecettel való bepermetezés szerepel az első helyen és talán a leghatásosabb is. A felületet a bepermetezést követően néhány órán át hagyjuk száradni, majd ezt követően mossuk át mosószeres vízzel. Kicsit időigényesebb módszer a teafaolaj alkalmazása, melyből egy evőkanálnyit két dl vízzel összerázva kell a felületre permetezni, majd több napon keresztül száradni hagyni. Ez alatt az időszak alatt a penész porállagot ölt, így száraz ronggyal vagy porszívóval könnyedén eltakarítható. Előnye, hogy meszelt felületen is alkalmazhatjuk, hátránya, hogy a teafaolaj igen erős illatú, ami hosszú ideig érződik.

A penészfoltok eltávolításánál fontos szabály, hogy a praktikák egyszerre való alkalmazása hatástalan, így érdemes egyet kiválasztani és csak azt használni. Ha sikeresen eltávolítottuk a penészt, akkor próbáljuk orvosolni a kialakulásának okát is. Többnyire a magas páratartalom miatt üti fel a lakásokban a fejét, így ha túlnedvesedést észlelünk érdemes egy páramentesítő készüléket is beüzemelni, vagy a szokásosnál sokkal gyakrabban és hosszabb ideig szellőztetni. Ez nemcsak a lakásunk szépsége, de egészségünk védelme miatt is igen fontos.

Olajfolt

Talán az egyik legmakacsabb a foltok közül, így még praktikákkal együtt is nagyon nehéz tőle megszabadulni. Egyes források szerint a legalkalmasabb módja az olaj-, aszfalt- és kátrányfolt eltávolításának, ha bekenjük étolajjal, majd kevés alkohollal vagy folttisztítóval kezeljük. Mivel a módszer bizonyítékai nem állnak rendelkezésünkre, így csak félve tesszük közzé és csak azokon a ruhákon ajánljuk az alkalmazását, amit nem sajnálunk, hiszen félő, hogy az olajfolt további bekenése étolajjal még nagyobb kárt eredményez.  Ennél biztosabb módszernek ígérkezik a háztartási benzin, aceton, ecetesszencia, citromlé vagy mosószóda alkalmazása.

Gyertyafolt, viaszfolt

Az anyagra rászáradt viaszt óvatosan távolítsuk el, majd a folt alá és fölé is helyezzünk itatóspapírt vagy sima papírzsebkendőt, papírtörlőt, majd forró vasalóval vasaljuk át. A papírokat, ha átvették a viaszt, cseréljük le tisztára, és addig ismételjük a vasalást, míg a folt el nem tűnik teljesen.

Sokszor a legmakacsabbnak tűnő szennyeződéssel, folttal is felvehetjük a harcot, ehhez mindössze néhány igen fontos házi praktikát kell elsajátítanunk. Bár némelyik igen furcsa és megdöbbentő anyagokhoz folyamodik, alkalmazásuk igen hatásos, és ezeket sokszor még az intelligens mosóporok és mosógépek sem győzik le!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top