Főzz sörrel!

2011. 06. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A sörkészítés szinte egyidős az emberiséggel. Hogy mikor főztek először sört, azt nem tudjuk, de egy szudáni ásatás során találtak egy hétezer éves edényt, melyben sörmaradványokat fedeztek fel a tudósok. A hieroglifák és a fennmaradt tárgyi emlékek tanúsága szerint az ókori Egyiptomban már népszerű ital volt, a rabszolgáktól a társadalom felső rétegeiig mindenki hódolt az élvezetének. Mivel ilyen régi hagyományokkal rendelkezik, nem meglepő, hogy nemcsak italként van jelen a gasztronómiában, hanem ételek ízesítésére is jól használható a folyékony kenyér. Olyannyira így van ez, hogy akár egy egész sörös menüt is összeállíthatunk, melyben az előételtől a desszertig minden fogásban feltűnik a sör valamilyen formában. Erre tettünk most kísérletet. Miután pedig végigettük a menüt, nincs is más dolgunk, mint leöblíteni egy korsó jéghideg, gyöngyöző sörrel és hátradőlve élvezni a jóllakottság megelégedett érzését.

Kezdjük a sört, akarom mondani, a sort egy jó kiadós sörös sajtlevessel. Elsőre merésznek tűnik, de higgyétek el, a sör remekül harmonizál a cheddar sajttal, a Worchestershire mártással és a mustárral, a fűszerek pedig felteszik az i-re a pontot. Párotok hálásan fog pislogni a tányér felett, de ti sem fogjátok megbánni, ha beneveztek erre a különleges levesre.

Hozzávalók: 25 dkg cheddar sajt, 1 ek. Worchestershire mártás, 3 dl világos sör, 2 dl tejszín, 7 dl csirkehúsalaplé, ízlés szerint bors, 1 késhegynyi szerecsendió, 1 tk. mustár, 2 ek. liszt, 1 fej zeller, 1 szál sárgarépa, 1 fej vöröshagyma, 2 ek. vaj, ízlés szerint konyhasó.

Elkészítés: A zöldségeket reszeljük le és a felforrósított vajon pároljuk meg. Szórjuk rá a lisztet és addig kevergessük, amíg a liszt nyers színét elveszti. Ekkor öntsük fel a sörrel, a csirkehús alaplével. Fűszerezzük meg és főzzük puhára a zöldségeket. Botmixerrel zúzzuk össze, majd öntsük bele a tejszínt és szórjuk bele a reszelt sajtot. Kevergetve főzzük, amíg a sajt elolvad. Forrón tálaljuk.

Forrás: Hajókonyha

Ha megbarátkoztatok a sör ízével, jöhet a keményebb műfaj egy szép, kiadós köményes csülök formájában. A csülök gazdag, füstös ízéhez remekül passzol a sör, ugyanis kellemesen kesernyés ízdimenzióval gazdagítja, és a fűszerekről itt is csak azt tudom mondani, amit a sörlevesnél, így nem is ismételném önmagamat.

Hozzávalók: 4 személyre 2 db, egyenként 600-800 g-os (mellső) sertéscsülök, só, bors, 2 kiskanál őrölt kömény, 1 pohár sör, 2 evőkanál mustár, majoránna, kakukkfű, 1 evőkanál olaj.

Elkészítés: A csülköt megmossuk, majd egy megfelelő nagyságú fazékban sós vízben feltesszük főni. Miután a víz felforrt, a csülköt közepes lángon kb. 40 percig főzzük. A csülköt kivesszük, kissé kihűtjük, és szárazra töröljük. A fűszereket elkeverjük a sörrel, a mustárral, a zöldfűszerekkel és az olajjal. A csülköt megkenjük a páccal, majd rostra helyezzük, és kb. 60-70 percig sütjük. Közben a páclével kenegetjük, és gyakran megforgatjuk.

Forrás: Receptgyár

Ha még nem lenne elég a sörből, a sörös gombamártással megbolondíthatjátok a csülköt, de más jellegű húsokhoz adva vagy tésztaszószként is nagyszerűen megállja a helyét.

Hozzávalók: 1 közepes fej vöröshagyma, 50 dkg gomba, 3 dl tejföl, kb. 0,5 dl sör, petrezselyem, só, bors, kevés olaj, liszt a habaráshoz.

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a szeletelt gombát. Kissé átpároljuk, majd ráöntjük a sört és annyi vizet, hogy ellepje. Sóval, borssal és petrezselyemzrölddel ízesítjük. Ha megpuhult a gomba, lisztes tejföllel behabarjuk. Üveges gombából is elkészíthető, úgy sokkal gyorsabb.

Forrás: Receptcenter

Azt hittétek, sörből nem lehet desszertet készíteni? Tévedtetek. Igaz, krémbe keverve nem okozna túl kellemes élményt, de a tésztát kifejezetten izgalmassá teszi. Jó példa erre a Guinness torta.

Hozzávalók:

A tésztához: 250 ml Guinness sör, 250 g vaj, 75 g kakaópor, 400 g porcukor, 140 ml tejföl, 2 tojás, 1 tk. vaníliakivonat/-aroma, 275 g liszt, 2,5  tk. szódabikarbóna.

A krémhez: 300 g krémsajt, 150 g porcukor, 125 ml habtejszín.

Elkészítés: Előmelegítjük a sütőt (4-es fokozat), majd kivajazunk, és kipapírozunk egy kapcsos tortaformát. Egy nagyobb lábasban melegíteni kezdjük a sört, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat. Miután a vaj felolvadt, a keverékhez adagoljuk a kakaót és a cukrot. Egy másik tálban összekeverjük a tejfölt, tojást és a vaníliakivonatot, amit a barna keverékhez öntünk. Ezek után már csak a liszt és a szódabikarbóna maradt hátra, amit szintén hozzáadunk a  tésztánkhoz.Tésztakeverékünket a már előre kivajazott tortaformába öntjük, és az előmelegített sütőben 45-60 percig sütjük. Sütést követően hagyjuk a tortát teljesen kihűlni a formában. Mikor a sütemény  kihűlt, tegyük arra a tálra vagy tányérra, amin szervírozni akarjuk, és lássunk neki a krém elkészítésének. Elsőként keverjük simára a krémsajtot, szitáljuk rá a porcukrot, majd folytassuk a keverést. Mikor krémes, vajszerű állagot kapunk, hozzáadjuk a habtejszínt, és készre keverjük. Akkor jó, mikor könnyű, habszerű és jól kenhető.

Forrás: No Salty



Szerző

donna.hu



Scroll to Top