Fürdőszoba

2009. 12. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A fürdőszobára a nevéből adódóan is külön szobára tekintünk. A jelenlegi trendek tükrében kezd elterjedni, hogy a tervezők a fürdőt beemelik a hálószobába részévé. Ezeket az összekapcsolt tereket már egyre gyakrabban alkalmazzák a lakások kialakításánál. Ha nem is épül be feltétlenül a hálóba, a klasszikus tere mindenképpen átalakult, hiszen más helyiségek bútoraival egészül ki ez a lakrész.

Persze ahhoz, hogy ezek a tárgyak be is férjenek és ne csak a klasszikusan használt fürdőszoba bútorokat tudjuk elhelyezni, ahhoz hely is kell. Így az újabb építésű lakásoknál már odafigyelnek arra, hogy a fürdő nagyobb helyet kapjon, szemben a régi panellakásokkal, ahol a kád és a mosdó mellett egy ember épphogy csak elfér.

Ha a fürdő méretén és elosztásán már nem tudunk változtatni, legalább alakítsuk ízlésünknek megfelelően, lakásunk tisztálkodásra használt részlegét. A legfontosabb mindenképpen a burkolat kiválasztása és a színek. A padlólapoknál a matt hatású borítások és a nagyon fényes felületek egyaránt trendinek számítanak variálva különböző színekkel – igaz a divat és az egyéni ízlés is változik. Gondoljunk arra is, hogy a nagyon karakteres csempét könnyebben megunhatjuk, és azt sokkal nehezebb lecserélni, mint egy díszpárnát. Ám arra feltétlenül vigyázzunk, hogy a falszín harmóniában legyen a csempe színével.

Ha kicsi fürdővel rendelkezünk, viszont újítani szeretnénk, érdemesebb világosabb, pasztellszíneket választani, mivel az növeli a teret, míg a rikító, sötét színekkel az ellenkező hatást érjük el. A sötét színű mosdó, csempe és fürdőkád egyébként nagyon jól mutat – a prospektusokban és az áruházakban, ahol nagy térben igen jól megvilágítva csábítanak. Odahaza már kevésbé mutatósak, ráadásul amikor takarításra kerül sor, kiderül, hogy nincs is nagyobb átok egy sötétkék fürdőkádnál…

Segíthet az is, ha a mennyezetig felcsempézzük a falakat, így ezzel tudjuk tágítani kis helyiségünket. Kifejezetten térnagyító hatása van a tükörnek is. Minél nagyobbat helyezünk el a mosdónál, annál jobban elérjük vele a kívánt hatást. Bevethetünk akár üvegtéglát is, főleg ott, ahol egyáltalán nincs ablak, így beférkőzhet némi természetes fény is. Nem átlátszó, de fényáteresztő üvegtéglát elhelyezhetünk a fürdő és a szoba között lévő falba is, így jóval több fény jut be a fürdőszobánkba, de belátni nem lehet.

Ahhoz, hogy kellemesen tudjunk relaxálni és szépítkezni is, nagyon fontos, milyen mesterséges megvilágításokat használunk. Egyrészt érdemes hagyományos, erős fényeket használni, ami a tükör előtti készülődéshez elengedhetetlen. Másrészt dekoratívak a különböző módon elhelyezett rejtett világítások, ami hozzásegíthet például egy megnyugtató fürdőzéshez. De a modern designba már az is belefér, ha csak egy lógó lámpatestet teszünk fel.

Újdonságnak számít a páratartalmat bíró tapéta, amiből akár ha egy csíkot használunk, már feldobhatjuk a teret. Persze a mintázattól függően különféle hatást érhetünk el, maga a tapéta szokatlan használata miatt ez kétségkívül a modern stílusba fér bele. Bár a legtöbben még mindig inkább maradnak a klasszikus berendezéseknél, egyre inkább kezdenek beépülni a köztudatba ezek a merészebb, szokatlanabb formák.

Persze a legfontosabb szempont itt is a praktikusság! A legfontosabb arany szabály a fürdőben is az – mint lakásunk többi részében – hogy „rend a lelke mindennek”: vagyis ne látszódjon a szennyes, és a mindennap használt kencék se legyenek szem előtt! Erre már léteznek olyan praktikus bútordarabok, amikbe el tudjuk tüntetni ezeket a tárgyainkat.

Kapcsolódó anyagok:

$$5138$$

$$5139$$

$$5211$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top