Gátlás nélkül szabadon?

2009. 04. 05.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ám Gok Wan, a műsor házigazdája nem holmi protézisek beültetésével segít, mégcsak nem is önsanyargatási módszerek nyomatásával, hanem belső önátalakító kezelést nyújt a „páciens”-nek. Módszere provokatív, szembesítő, ám támogató, meggyőző szépség- és divattippek özönével látja el a hozzá forduló hölgyet, hogy visszanyerje önbizalmát, s meztelenül és felöltözve is (meg)szeresse önmagát.

Gok Wan egy olyan átváltoztató műsor vezetője, amely az önmagukat kereső hölgyek számára a belső lényegüket mutatja meg. A legfrissebb kutatások szerint a nők 98%-a elégedetlen a testével.  Az elégedetlenség gyakran a téves test-kép következménye. A Barbie eszmény kihat a fiatal felnőtt nőkre, annak „tökéletesnek” hitt alakjával próbálják felvenni a versenyt.

„A meztelenül is szép vagyok” lassan átprogramozza a résztvevő hölgyeket, akik a műsor előrehaladtával egyre elégedettebbekké válnak önmagukkal. Gok Wan át tudja érezni a hölgyek problémáját, mivel teenager-ként maga is megküzdött a saját önértékelési zavaraival, kövérkés, kisebbségi komplexusokkal teli, félig angol, félig kínai tinédzserfiúból lett elismert és népszerű stylist. Ezért a műsorban komplex kezelést nyújt a rászorulóknak. Megtanítja a őket sminkelni, frizurászkodni, öltözködni, ruháikat, önmagukat viselni. És megmutatja nekik, hogy énképük mennyire eltér a valóságtól. Visszatérő feladat például, hogy a show főszereplőinek a derékbőségük alapján sorba állított, fehérneműbe öltözött statiszták között kell elhelyezniük magukat. Itt szinte mindenki szembesül azzal, hogy mennyire rosszul méri föl a méreteit.

 

A műsorvezető jó pszichológusként lépésről lépésre vezeti vissza a nőket a hamis énképtől egy reálisabb felé. A hölgyek katarktikus élményen mennek keresztül, amíg végül „megszépülve”, bár alapjában nem sokat változva, önértékelésük a helyére kerül. Amikor Gok Wan a műsor elején a tükör elé állítja őket tulajdonképpen nem is magukat látják, hanem összes frusztrációjuk, önáltatásuk, hazugságuk néz vissza rájuk, amelyek miatt csúnyának képzelik magukat. A félelmek, amelyek miatt sokszor szerelmük előtt sem mernek levetkőzni, vagy nem mernek kapcsolatot létesíteni, rettegve attól, hogy eljutnak arra a bizonyos pontra, amikor meg kell mutakozniuk ruha nélkül.

 

A mai túlhajszolt életmód mellett nem ritka, hogy a középkort elérve túlsúlyossá válik például egy családanya, aki több műszakban és több minőségben áll helyt. A középkorú hölgyek itt Magyarországon is sok esetben érezhetik azt, hogy végképp le vannak írva, például egy plázában, ahol irónikus hangnemben közlik velük, hogy ilyen méretekre nem is szabnak ruhát. Pedig ez nem igaz. Hazugság, hogy értéktelen az a nő, akinek  nem XS-s méretű feneke van.

Vajon ez a fenékméret megszabhatja valakinek az értékét? Vajon ezt a divatdiktátorokon kívül ki generálja? A különböző felmérések azt bizonyítják, hogy a férfiak nagy része társnak, feleségnek  igazi nőket és nem divatbabákat választ. Gok Wan a nők saját adottságait felhasználva hozza ki belőlük a legjobbat, amitől ráébrednek, különlegességükre és egyediségükre, amely felismeréstől még inkább olyanná is válnak. Módszere ezért forradalmi, különösen a médiában. Valószínűleg a nők nagy részének jót tenne egy ilyen tréning, mégsem biztos, hogy ez az átalakítási folyamat  a nyilvánosság elé tartozik. A közízlést is befolyásolja a nyilvánosság, mégis a show jelleget és a műsorvezető exhibícionizmusát szolgálja elsősorban és az is kérdéses, hogy a változás mennyire maradandó...

Kapcsolódó anyagok:

$$2936$$

$$2948$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top