Gazdag pasi, szép asszonyka 1.

2009. 06. 09.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ez egy elképzelt szituáció, ám bármennyire is idealizált kép, nem áll messze a valóságtól. Ismerjük jól az ilyen alaphelyzetet: adott egy gazdag pasi, aki pénzével, hatalmával megveheti magának bármelyik nőt, s mindig akad olyan lányka, aki számára igen kedvező üzlet, ha önmagáért cserébe minden földi jót megkap.

És természetesen illik mindezt lenézni és elítélni. Undok pasi, aki azt hiszi, hogy pénzért bármit megkaphat – buta, önimádó hölgyike, aki képes a szerelmet feláldozni egy úszómedencés ház kedvéért. Egy gonosz társadalom gyermekei, akik nem törődnek a természet adta boldogsággal, csak a modern világ hívságait hajkurásszák. És persze közben kicsit mindenki irigyli őket, de ettől csak még hangosabb a leszólás. Savanyú a szőlő…

Hogy ki, hogyan vélekedik az ilyen emberpárról, az mindenki magánügye, ám az biztos, hogy nincs igazuk azoknak, akik fogyasztói társadalmunkat hibáztatják, vagy butának, önzőnek, nagyképűnek titulálják a gazdag pasit és a szép feleségét. Ugyanis ez a természet rendje, akár tetszik, akár nem. Lássuk a tényeket!

Kezdjük egy kis evolúciós ismerettel. Egy hím számára – akár egy állatról, akár egy emberről beszélünk –, minden alkalmi kis kaland nagy előnnyel jár: utódokat hozhat létre. Genetikai hagyatéka tovább adódik, így hím ivadékai is nőcsábászok lesznek. Ez még azokra a madárfajokra is igaz, amelyek egyébként monogámok, bizony, a sírig egymás mellett élő madárkák hímjei is megragadnak minden alkalmat! De persze nem minden alkalom egyforma, hiszen az útjába kerülő nőstények különfélék: vannak csúnyábbak, betegesebbek, erősek, idősek és fiatalok. Melyiket választja legszívesebben? Hát a fiatal, erős, szép példányokat, hiszen ezeknél a legnagyobb az esély arra, hogy egészséges utódja szülessen.

Bár az emberek esetében nem igazán az utódnemzés a fő cél – sőt, ma már inkább kerülendő, bár a középkori nagyurak és katonák még igen boldogan vették tudomásul, hogy sok-sok fattyút hagynak maguk után egy-egy út alkalmával –, de az ősi beidegződéstől nem lehet elszakadni. Tegyük fel egyszerűbben a kérdést: melyik férfinak lesz több gyermeke, annak, aki egy negyvenéves nőt választ magának, vagy annak, aki egy 20-25 évest?

David Buss amerikai kutató egy 33 országot átívelő vizsgálatot készített, amelyben arra kerete a választ, hogy milyen társat tartanak ideálisnak a fiatal férfiak és nők. A vizsgálat eredményei egybecsengenek az evolúciós szakértők véleményével: a férfiak a kedvességet, a szépséget és a fiatalságot részesítik előnyben!

Ez már kettős megerősítés: biológiailag és társadalmilag is arra vannak a férfiak kódolva, hogy szép és fiatal feleséget keressenek maguknak, attól függetlenül, hogy ők maguk hány évesek. Már csak az a kérdés, hogy ez miért jó a nőknek? Miért mennek bele ebbe a megalázó helyzetbe, hogy hagyják magukat szépségük és fiatalságuk árán megvásárolni? A következő részben erről mesélünk.

Kapcsolódó anyagok:

$$3707$$

$$2983$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top