Gesztenyés beigli

2008. 12. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók: 50 dkg búzaliszt, 25 dkg vaj, 2 tojás, 5 dkg cukor, 2 dkg élesztő (friss), 2 dl tej (langyos), só, 50 dkg gesztenyemassza, 1 dl rum (barna), 20 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 dl tej, 2 evőkanál rétes liszt, 1 egész tojás.

1. Futtasd fel az élesztőt langyos cukros tejben. 2. Morzsold el a lisztben a vajat, adj hozzá a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a cukrot, a sót és a maradék tejet. 3. Gyúrd gyorsan rugalmas tésztává, takard le és hagyd kelni 2 órán át. 4. Készítsd el a tölteléket: Langyosítsd fel a tejet, oldd fel benne a porcukrot és a vaníliáscukrot. 5. Morzsold e a gesztenyemasszát (édesítetlen, natúr!) és dolgozd össze a tejjel, a rummal és 1-2 evőkanál darás liszttel. 6. Amennyiben már édesített masszát használsz hagyd el a vaníliáscukrot és csak kevés porcukrot adjon hozzá. 7. Formálj a tésztából 2 cipót és nyújtsd ki téglalap alakúra, vagy ha patkóformát szeretnél akkor oválisra, 0,5 cm vastagra. 8. Kend a gesztenyés tölteléket a tésztára, a széleit 2 cm szélesen hagyd ki és kend be tojássárgájával. 9. Csavarja fel hosszúkásra vagy patkó alakúra, tegye sütőlemezre úgy, hogy alul legyen a csavarás vége. 10. Kend be tojássárgájával egy órán át langyos helyen hagyja kelni. 11. A megkelt beiglit kend be tojásfehérjével és tedd fél órára hideg helyre. 12. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. 13. Szurkáld meg a beiglik oldálát villával és tegye a forró sütőbe. 14. Süsd 25-30 percig. 15. Ha a teteje gyorsan pirul, félidőben tegyél rá lazán egy darab sütőpapírt. 16. Csomagold a kihűlt gesztenyés beiglit frissentartó fóliába, így hetekig megőrzi minőségét.

Jó étvágyat hozzá!

Köszönjük szépen Földi Anikónak! Továbbra is várjuk a receptjeiteket és a róla készült fotót a recept@donna.hu  e-mailcímre!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top