Gondolatok a sikerről

2010. 09. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Vegyél elő papírt és ceruzát, és egy perc alatt írj le öt, általad sikeresnek tartott ember nevét. Óra indul! …kész vagy? Kik szerepelnek a listádon? Sikerült egyáltalán az adott időn belül elkészíteni a névsort?

Szerkesztőségünkben mi is végeztünk egy saját kis privát villámfelmérést. Volt, aki pillanatok alatt készen lett a listájával, és volt, aki kicsit többet gondolkozott. Volt, aki csak azért állt meg ötnél, mert annyit kértünk tőle, és volt, akinek így hirtelen csupán 2-3 személy jutott az eszébe. Összesen 24 név gyűlt össze, változatos rajzolatot mutatva. Béres Alexandra, Friderikusz Sándor, Leonardo daVinci, Barack Obama, Johnny Depp, Nagy Sándor, Buddha, Simon Cowell, I. (Tudor) Erzsébet, Larry Page, Mark Zuckerberg, Paul Auster, Paulo Coelho, Lovasi András, Steven Spielberg, Réz András, Angelina Jolie, Lady Gaga, Brad Pitt, Esterházy Péter, Diane Von Fürstenberg, és „a nagyim”.

Színes kavalkád, a szórakoztatóipar ismert alakjai, irodalmi klasszisok, gondolkodók, elmélkedők, politikusok, történelmi személyiségek, és igen, még egy hétköznapi figura, „a nagyim” is helyet kapott a sikeresek szerkesztőségünk által felállított mini táborában. Miért pont ők? A kollégák válasza egyöntetű volt. Szinte mindenki kihangsúlyozta, nem, nem az általuk sikeresnek ítélt emberek vélhető vagyona a fő ok. A listák összeállításakor két tényező dominált a sikeresség megítélésében: az egyik, hogy az illető „maradandót alkotott”, a másik pedig, hogy „ki tudta teljesíteni önmagát”. „Aha, jó, de én nem vagyok erre képes.” Akkor olvasd el még egyszer a listát, feltűnt, hogy a végén ott „a nagyim”? Nem volt híres író, színésznő, táncos, divattervező, a konyhára milliókat hozó üzlethálózatokat se hozott létre, és nem volt ENSZ jószolgálati nagykövet se. Valaki mégis úgy gondolta, hogy ő egy sikeres asszony volt, valaki szemében ő ki tudta teljesíteni önmagát, maradandót alkotott, hiszen átadott neki élményeket, tudást, morált, ami az illetőben tovább él.

A siker, sikeresség fogalma ugyanis relatív fogalom. Ráadásul több dimenzió mentén is értékelhetjük magunkat. Első lépésként gondold végig, mi az, amiben jónak tartod magad. Konyhaművészet? Gyermeknevelés? A szakmád? A hobbid? Kommunikációs képességeid? Sportok? Csábítás? Bátran írd csak össze! A legkisebb dolog is kerüljön fel a listádra! Akár több napon keresztül is készítheted! Sőt, az ismerőseidet is megkérdezheted, miben tartanak téged jónak, sikeresnek. Nagy meglepetést okozhat, mennyivel magasabbra értékelhetnek a kívülállók, mint te saját magad! Ugye, máris sokkal jobban érzed magad? Most, hogy az önbizalmad már kicsit megalapoztad, és a lista révén láthatod az erősségeidet, gyenge pontjaidat is, vedd sorra, milyen területeken szeretnél még fejlődni, úgymond sikeres lenni. Gondold végig, mit kell tenned ennek érdekében, milyen lépések vezethetnek el a céljaidig. Ha ezzel is kész vagy, akkor kezdj el haladni az általad választott úton. Készülj fel rá, kanyarok, buktatók, elágazások lesznek rajta, alkalmanként felül kell vizsgálnod a terveidet, igazítanod kell rajtuk. Néha el is fogsz bizonytalanodni, vajon eléred-e valaha, amit magad elé tűztél. A döntés a kezedben van, feladod, vagy nem, de mielőtt visszazárnád a vágyad lelked mélyére, emlékezz Henry Ford szavaira: "Ha azt gondolod, képes vagy rá, ha azt, hogy nem, mindenképpen igazad van."

Messzire jutottunk az „írd le öt sikeres ember nevét” kezdettől, és sok-sok oldalon keresztül taglalhatnánk még a témát, tanulmányokkal, statisztikákkal, különböző nézőpontok bemutatásával. Nem tettük, és nem is fogjuk megtenni, nem ez volt a célunk. Csupán az agytekervényeket szerettük volna beindítani, és abban segédkezet nyújtani, hogy észrevegyük és kibontakoztassuk a bennünk lévő siker-csírát, mely ha nem is tesz minket világszerte elismertté, ahhoz elég, hogy elégedettek legyünk önmagunkkal, és ezt a pozitív érzést szétárasszuk környezetünkben, mindenki javát szolgálva ezzel.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top