Google Art Project

2011. 02. 03.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A Google ismét egy fantasztikus oldallal kápráztat el minket: elindult a Google Art Project, melynek segítségével a legnagyobb múzeumok tárlatait nézhetjük meg fantasztikus minőségben akár otthonról, a kanapén ücsörögve.

Mi az az Art Project?

Egy különleges összefogás, melynek keretein belül a világ leglátogatottabb múzeumai teszik elérhetővé kiállítási kincseiket az internetezők számára.

A Google Art Project weboldal lényege, hogy 17 híres múzeum – köztük például az amszterdami Van Gogh Múzeum, a prágai Kampa Múzeum , a MoMA, azaz a New York-i Modern Művészetek Múzeuma – és a Google csapatának jóvoltából úgy mehetünk végig a galériákon, mintha magunk is ott lennénk.

 MoMA - New York

A múzeumok virtuális megtekintéséhez a street view-t, a Google egy önmagában is korszakalkotó technikáját alkalmazták, melynek segítségével a látogatók távozása után 360 fokos felvételeket készítettek az üres múzeumokban, majd ezeket egymáshoz fűzték, így a helyiségek között navigálva az ember úgy érezheti magát, mintha mindezt testközelből élné át. A technika fejlettségének köszönhetően egyes képekre akár pixelpontossággal is ráközelíthetünk, így valóban megadatik a lehetőség, hogy egy-egy minket érdeklő festményt milliméterről milliméterre vizsgáljunk végig. Jelenleg 385 teremben, 486 művész több mint 1000 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, de a tervek szerint a „kínálat” folyamatosan bővülni fog. Ráadásul a 17 múzeum mindegyike kiválaszthatott egyet kiállított műveiből, melyről „gigapixeles” kép készült, így az olyan aprólékossággal adja vissza a valódi alkotást,  amit még ott a helyszínen sem tudnánk megtapasztalni, mivel a szem képtelen rá, hogy ennyire miniatűr részleteket észrevegyen.

 National Gallery - London

Természetesen a program nem csak ennyiből áll, habár őszintén – mi már ennyivel is bőven beértük volna. Az alkotások megtekintése után akár kommentálhatjuk is a látottakat, vagy saját műalkotásainkból hozhatunk létre újabb galériákat, melyeket így mások számára is elérhetővé teszünk.

Bár akadtak, akik ellenezték a projektet mondván, így csökkenhet a látogatószám, hiszen teljes galériák elérhetővé válnak anélkül, hogy bárki fizetne érte, ám az általános közvélekedés mégis az, hogy egy nagyszerű kezdeményezésről van szó. Rengetegen vannak a világon, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy ellátogassanak ezekbe a számtalan kincset felvonultató múzeumokba, így azonban az internet segítségével a kultúra mindenki számára elérhetővé válik. „Szó sincs arról, hogy a lehetőség eltávolítaná az embereket a múzeumoktól. Bízunk benne, hogy éppen az ellenkezője fog történni.” – nyilatkozta Nelson Mattos, a program vezető szakembere, aki azt is külön kihangsúlyozta, hogy programjukat nem kereskedelmi haszon reményében hozták létre, minden erejükkel támogatni szeretnék a kultúrát.

 
 Rijksmuseum - Amszterdam

Látogassatok el az oldalra ti is, garantáltan nagyszerű szórakozás a kultúrára szomjas olvasó számára. Nem utolsó sorban olyan festők képeit tekinthetitek meg, mint Van Gogh, Manet, Rembrandt, Paul Cezanne, William Blake, Hans Holbein, vagy épp Goya, hogy csak a legnagyobbakat említsük. Az oldal használata pofonegyszerű, angol használati utasítás jár mellé, de aki nem beszéli annyira jól a nyelvet, az is hamar kiigazodik majd.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top