A stroke diagnosztizálása

2011. 02. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Ha Ön a stroke vagy TIA bármely tünetét tapasztalja, azonnal hívjon mentőt! A legtöbb kezelés sikere azon múlik, hogy a beteg milyen hamar jut kórházba. A TIA önmagában átmeneti betegség, tekintse azonban egy későbbi stroke előjelének.

 

Fizikális vizsgálat: Orvosa megvizsgálhatja, hogy jelen van-e Önnél a stroke kockázatát fokozó társbetegség, ide értve a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget és megemelkedett homociszteinszintet. Orvosa zörejt keresve fonendoszkóppal ráhallgathat egyes artériákra, hogy megállapítsa, van-e Önnek érelmeszesedése.

A nyaki verőerek (karotiszok) ultrahangvizsgálata: Ezen eljárás során egy botszerű készüléket helyeznek a nyaki erek felé, mely aztán hanghullámok segítségével egy monitoron mozgóképet képez. A vizsgálattal meg lehet állapítani, hogy van-e a nyaki erekben szűkület.

Arteriográfia: Az eljárás során az agyi erek egyszerű röntgenvizsgálattal nem látható részeit teszik láthatóvá. Orvosa egy vékony rugalmas csövet vezet egy kis metszésen keresztül általában a lágyékhajlatba. Ezt követően a katétert átvezeti a nagyobb artériákon keresztül a nyaki verőérbe, illetve a vertebrális artériába. Ezután orvosa kontrasztanyagot juttat a katéteren keresztül a vérbe, majd az erekről röntgenfelvételeket készít.

Komputertomográfia (CT) Kompute tomográfiás angiográfia (CTA) során a vénán keresztül kontrasztanyagot juttatnak be, majd röntgennel háromdimenziós képet készítenek a nyak, illetve az agy ereiről. Az orvosok a CTA segítségével szűkületet, aneurizmát vagy arteriovenózus (AV) malformációt keresnek. A kontrasztanyag nélkül végzett CT vizsgálat segítségével ki lehet mutatni, hogy van-e az agyban vérzés, de ezek a felvételek kevesebb információt hordoznak az erekről.

 

Mágneses rezonancia vizsgálat (MRI) Erős mágneses mező segítségével az agyról háromdimenziós képet lehet készíteni. Ez a vizsgálat érzékenyen ki tudja mutatni az agyi vértelenség miatt elpusztult területeket. A mágneses rezonancia angiográfia vizsgálat során mágneses tér és kontrasztanyag segítségével vizsgálják a nyak és az agy ereit. 

 

Echokardiográfia: Orvosa ultrahangvizsgálat segítségével a szívét is megnézheti, javasolhat továbbá transesophagealis echocardiográfiát (TEE). Az eljárás során flexibilis (hajlékony) szondát juttatnak a nyelőcsőbe, amelyben ultrahang-kibocsátó fej is található. Mivel a nyelőcső közvetlenül a szív mögött fut, nagyon tiszta és részletes ultrahangkép készíthető a pitvarokról, ezáltal megállapítható, van-e a pitvar falához tapadva trombus.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top