Mi az a cupcake?

2011. 02. 02.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A cupcake (fairy cake, patty cake) sokak számára ismeretlen még Magyarországon, külföldön viszont annál nagyobb népszerűségnek örvend. Egyesek úgy jellemzik , a krémes tetejű muffin, hozzáteszem, tévesen, mert bár kinézetre szembetűnő a hasonlóság (gomba alak, papírborítás), a tésztájuk eltérő.

A cupcake két részből áll: alul piskótaszerű, omlós, felül pedig valamilyen krém díszíti. A muffin tésztája viszont alul felül egyforma.  A cupcake tulajdonképpen  egy egyszemélyes torta, tökéletesen elegendő adag egy embernek, a dekoráció pedig önmagáért beszél.  A cukorbevonat és a cukorbogyók gyakori díszek. Az első utalás a cupcake-re 1796-ból származik: említést tesz egy konyhai dolgozó egy csészében kisütött minitortára. Maga a név 1828-ban lett dokumentálva egy szakácskönyvben.

Régen, mielőtt a muffin sütőformát feltalálták volna, számtalanszor az adott sütőedényről vagy formáról nevezték el a süteményeket. Így alakulhatott ki a cup cake, ill. cupcake elnevezés is, melyet valahogy így fordíthatnánk le magyarra: teáscsésze méretű tortácska/süti. Az is az elnevezés eredetére utal, hogy a hozzávalók adagolásánál egy standard méretű csésze volt a mérce, és abban is sütötték ki az ínycsiklandó desszertet.

Bár a cupcake-variációk mennyisége végtelen, mind a tésztáé (vaníliás, csokis, epres-vaníliás, csokis-diós, banános-diós, coca-colás, narancsos, citromos, répás, almás), mind a krémé, a legegyszerűbb cupcake-tészta receptje a következő hozzávalókból áll: 1 csésze vaj, 2 csésze cukor,3 csésze liszt és 4 tojás.

Megosztjuk a vaníliás cupcake receptjét is az olvasókkal:

Tészta elkészítése:

Hozzávalók: 2 csésze liszt, 1,5 csésze cukor, 3 tk. sütőpor, fél tk. só, 4 nagy tojás fehérje, fél csésze margarin, 1 csésze tej, 2 nagy tojás, 1,5 tk. vaníliaaroma.

Elkészítés: A tojásfehérjét külön habbá verjük, majd hozzáadjuk az előzőleg már összekevert többi hozzávalóhoz.

Minden papírkosarat max. félig vagy ¾-ig töltünk, a sütiket 20-25 percig sütjük, majd 10 percig a lezárt sütőben pihenni hagyjuk.

A tortácskák tetejét tetszés szerinti krémmel díszítjük.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top