Grilltippek az ehetetlen cipőtalpak ellen!

2011. 06. 24.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Jönnek a vendégek, azt se tudjuk, hol áll a fejünk: be kell vásárolni, a házat kitakarítani, magunkat széppé varázsolni, és még a menü sem lett összeállítva! Ilyenkor kapaszkodnak bele sokan a grillezés ötletébe: rosszul teszik… Aki azt hiszi, hogy egy grillparty csak annyiból áll, hogy valamilyen húst feldobunk a rácsra, téved. Íme néhány hasznos tipp, hogy ne legyen kudarc a vacsora!

A grillezés egyszerűnek tűnő művelet, sokan előzetes utánajárás és tudás nélkül vágnak bele, aztán megdöbbenve tapasztalják, hogy a tányérra vagy ehetetlen cipőtalpként vagy száraz farostlapként kerülnek a húsok, ne adj isten nyersen és véresen.

Fontos, hogy a grillezéshez jó minőségű alapanyagokat válasszunk: a hús ne legyen túl zsíros, mert így könnyen lángra kaphat. Ne tároljuk a sütésre szánt húsokat mélyhűtőben, ugyanis jelentősen romlik a minősége, mindig frisset használjunk.

Próbáljunk meg azonos vastagságú szeleteket előkészíteni, ügyeljünk rá hogy ne legyenek se túl vékonyak, se túl vastagok. Előbbi esetben könnyen megéghet, utóbbinál pedig nyers maradhat a közepe.

A száraz húsokat (pl. csirkemell) ajánlott becsavarni szalonnába, vagy sütés közben kenegetni vele

Halak is bátran grillezhetők, azonban célszerű alufóliába csomagolva sütni, de ha még egészségesebb halételt szeretnénk a tányérra tenni, próbálkozzunk banán-, szőlő- vagy kukoricalevéllel, esetleg sütőpapírba tekeréssel.

Kerüljük a sózott húsokat, a virsli, a kolbász girllezését, ugyanis a nitritsó egészségre ártalmas, káros hatását a grillezés felerősíti.

Érdemes a húsokhoz só nélküli pácot készíteni. Ez nem csak az ízhatást fokozza, de egy védőréteget is képez rajta, továbbá benne maradnak az értékes tápanyagok, szaftosabb és puhább lesz a végeredmény. Ugyanezt a hatást érhetjük el továbbá akkor is, ha sütés előtt egy órával lehűtjük a húst, melytől sütés után zamatosabbá, lédúsabbá válik.

A grillezéshez mindig jó minőségű faszenet válasszunk és lehetőleg csak azt. Kerüljük a papír, karton, vagy bármilyen más hulladék égetését, hiszen ez rendkívül egészségkárosító. A sütéshez csak akkor kezdjünk, ha a szén már parázslik.

Szakavatott grillezők alátét vagy alufólia használatát javasolják, hogy a zsír, a páclé vagy a kisülő folyadék ne csepegjen a tűzbe, ráadásul így a rács tisztítása is egyszerűbb lesz. Ha nem szeretnénk alátétet használni, a megtisztított rácsot érdemes a sütés előtt beolajozni, hogy ne ragadjon hozzá a hús.

A grillre sose pakoljunk fel túl sok húst, mert így nemcsak nehéz megfordítani, de tökéletes végeredményt sem kapunk. Ha a húsok összeérnek, többnyire nem grilleződnek, csak párolódnak.

Villát ne használjunk a sütéshez, kerüljük a hús szurkálását, mert kifolyik a leve.

Ha különleges ízélményt szeretnénk elérni, a parázsra dobhatunk babérlevelet, rozmaringot, borókabogyót.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top