Gyerekjáték

2011. 01. 28.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Nem könnyű folyton aktívnak és energikusnak lenni kisgyermekünk társaságában. Időnként mozdulni sem tudunk egy végtelennek tűnő munkanap után, s így, valljuk be, nemigen van esélyünk a fogócskában. Ne csüggedjünk. A kérdés, hogy hogyan szórakoztassuk csemetéinket úgy, hogy nekünk, szülőknek a lehető legkevesebbet kelljen mozognunk.

Összeválogattunk 5 játékot:

1. Anya kényeztetése

A játék lényege: hasaljunk le a földre egy polifómra vagy egy nagy törölközőre. Helyezkedjünk el kényelmesen, s adjunk testápolót a gyermek kezébe. Ezzel el tudjuk ütni az időt, kérjük meg a kicsit, hogy kenje be alaposan a testünket, a nyaktól egészen a lábfejünkig. Bár egy kis türelmet és esetleges takarítást igényel a játék, azért jó móka és még csak meg sem kell mozdulnunk, sőt még bőrünk is kap egy kis törődést. A gyermekek is élvezni fogják, hisz imádnak mindent szétkenni.

2. Ápoló(nő)s

A játék rezüméje a következő: Anya beteg, meg kell gyógyítani! Kisgyermekünk lesz az ápoló(nő), aki mindent bevet majd a teljes gyógyulás érdekében, az injekcióstűtől kezdve a vérnyomásmérőn át egészen a lázmérőig. Természetesen érdemes beszerezni otthonra egy gyermekjáték orvos készletet, táskával és egyéb kellékekkel. Ha ez jelenleg nem áll módunkban, felhasználhatjuk az igazi vérnyomásmérőt, a komputer vagy MP3 lejátszó fejhallgatója pedig legyen a sztetoszkóp. Értékes kellék lehet még a kiskanál, köntös vagy fehér köpeny, s végül egy füzet a receptfelíráshoz. Mindezt tároljuk egy kis táskában. Számunkra is ’hasznos’ időtöltés lesz ez a 20-30 perc, hisz addig is ágyban maradhatunk. Ráadásul ha csemeténk velünk végzett, még egy fél órára lekötheti az újabb páciens, a beteg apuka is. A temérdek plüssállattal folytatódhat a sor. Kiváló készségfejlesztők a hasonló szerepjátékok, mi több, a gyerekek imádják utánozni a felnőtteket. Legközelebb játsszunk tanárnéniset!

3. ’Körbe-körbe’

Ezt a játékot ajánlott akkor bevetni, mikor kislányunk/kisfiunk rendkívül aktív és le szeretnénk fárasztani. A gyermek részéről tehát fő a mozgás, részünkről pedig a tökéletes mozdulatlanság. Ne féljünk a játék egyszerűségétől, egy totyogóst még le lehet kötni efféle foglalkozásokkal. Elég leülnünk egy székre a szoba közepére és kiosztani a feladatot a gyerkőcnek:

- „Fuss anya körül!” Mondogassuk ezt, miközben tapsolunk, s akár dallamot is költhetünk hozzá.

- Utána jöhet a következő utasítás: „Ugráld körbe anyát!”, majd a „Mászd körbe anyát!” stb.

- Ezután bevethetjük az irányváltást: „Fusd körbe anyut, a másik irányból...”

- Ha kifogytunk az ötletből, magától értetődik, hogy apának is részt kell vennie a játékban, s minden kezdődhet elölről...

4. Mondókák, találós kérdések

Tökéletes időtöltés, ha nincs kedvünk mozogni és a gyermekünk sem túl aktív, viszont unatkozik. Íme néhány kedves mondóka, találós kérdés:

- Egy, megérett a meggy Kettõ, csipkebokor vesszõ Három, majd hazavárom Négy, biz' oda nem mégy öt, leesett a köd Hat, hasad a pad Hét, dörög az ég Nyolc, üres a polc Kilenc, kis Ferenc Tíz, tiszta víz. Ha nem tiszta, vidd vissza, ott a szamár, megissza!

- Kiszáradt a diófa,  nem játszhatunk alatta. Majd megújul tavaszra,  majd játszhatunk alatta!

- Erre kakas, erre tyúk, Erre van a gyalogút, Taréja, haréja, Ugorj a fazékba, zsupsz!

- Itt a szemem, itt a szám, Ez meg itt az orrocskám. (mutatás szemre, szájra, orra) Jobbra-balra két karom,  Forgatom, ha akarom. (jobb és bal kéz emelgetése, forgatása)

- Cickom, cickom, vagyon-e szép lányod? Vagyon, vagyon, de mi haszna vagyon? Add nekem azt, elkapom azt, Szita-szita péntek, szerelem csütörtök, Dobszerda.

- Egy, kettő, három, négy, Te kis legény, hová mégy? Nem megyek én messzire, Csak a falu végire.

- Ez elment vadászni, ez meglõtte, ez hazavitte, ez megsütötte, és ez az icike-picike mind megette!

- Úton megyen, nem poroz, Vízen megyen, nem csobog, Nádon megyen, nem suhog, Sáson megyen, nem susog, Esõ éri, nem ázik, Ha fagy éri, nem fázik. Mi az? (napsugár)

- Egy kis házban öt kis szoba sorakozik szépen, öt kis ember bújik oda melegedni télen. Mi az? (kesztyű)

- Gyümölcs vagyok, édes vagyok,

ha megértem, piros vagyok.

Télen elrejt jól a kamra,

Mi is volnék, ha nem…? (alma)

- Zöld istállóban fekete lovak piros szénát esznek. Mi az? (görögdinnye)

Forrás: http://mondokak.net/

5. Barkóba másképp

A szülőnek hason kell feküdnie az ágyon, s a szemét be kell csuknia. A hátat szabadon kell hagyni. Kicsinyünk különféle játékokat rakosgat a hátunkra, nekünk pedig kérdések segítségével minden alkalommal meg kell fejtenünk a titkos tárgyat. Ez igen szórakoztató tud lenni, ráadásul a játékrepertoár kifogyhatatlan.

Kellemes időtöltést kívánok!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top