Hozzávalók 4 főre:
Tésztához: - 50 dkg liszt - 1 dl tej - 1 tk. cukor - 3 dkg élesztő - 2db tojás + egy a kenéshez - 5 ek. olaj - 2 ek. olvasztott vaj
Töltelékhez: - 25 dkg főtt sonka - 20 dkg trappista vagy edami sajt - 10 dkg ecetes uborka - 3 ek. tejföl
Elkészítés:
A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. A langyos tejben
elkeverjük az élesztőt és a cukrot, majd a liszt közepébe öntjük, hozzáadjuk
a tojásokat, a sót, egy kis langyos vizet, az olajat és az olvasztott vajat.
A tésztát hólyagosra dagasztjuk. Letakarva, meleg helyre téve duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: az apróra vágott uborkát a ledarált sonkához adjuk,
hozzákeverjük a reszelt sajtot,a tejfölt, a mustárt, és sóval, borssal ízesítjük.
A tésztát lisztezett felületen lazán átgyúrjuk, két cipót formálunk belőle. A cipókat
30 cm átmérőjű körökre, vékonyra nyújtjuk. Átlósan 12 cikkre vágjuk. A cikkek
külső harmadára halmozzuk a tölteléket és a korong közepe felé haladva szorosan,
kifliszerűen feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a sonkás kifliket, egymástól jó távol, mert növekedni fognak. Konyharuhával letakarjuk és ismét kétszeresére kelesztjük. Tojás sárgájával megkenjük a kifliket, az egyik tepsiben lévőket szezámmaggal, a másik adagot köménymaggal szórjuk meg. 200°C-on előmelegitett sütőben arany szinűre sütjük(kb.25perc/tepsi).
Jó étvágyat!