Gyógyít a sütőpor?

2010. 10. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Komikus, hogy nagyszüleink még mi mindent tudtak és használtak, és ezeket mind- mind elfelejtettük. Például a sütőport! Régebben minden konyhában jelen volt, de nemcsak sütöttek vele.

A sütőpor (avagy nátron)régen és most is egy régen bevált háziszer, hasznos az egészségügyi problémák megoldásában. Mindenekelőtt a test túlsavasodása esetén volt nagy segítség. A sütőpor nemcsak egy dagasztó segítség a finom kelt tésztához, hanem egy értékes természetgyógyászati szer is, és még kedvező áron is kapható minden élelmiszerüzletben.

Nagymamáink még tudták, hogy a sütőpor elsavasodásnál és gyomorégésnél is segít. Ha egészséged érdekében be szeretnéd vetni, akkor adalék nélkülinek kell lennie. Sok napjainkban kapható sütőpor adalékokat tartalmaz, mint pl. foszfát tartalmú savasító szer- vagy alumíniumtartalmú vegyületek, ezeknek egészségügyi értéke elég kétséges.

A sütőpor, amelyről mi beszélünk, egy a természetben előforduló anyag, és a XIX. század közepe tájékán fedezték fel. Először csak a pékségekben használták, később azután bekerült a magánháztartásokba is, kenyeret, péksüteményeket sütöttek vele. Hamar észrevették, hogy ez a por pozitívan hat az emberi testre, főleg akkor, ha elsavasodás lép fel. A sütőpornak erős lúgosító hatása van, és a test pH értékét helyre teszi. Egy nehéz és zsíros étkezés után egy kanál nátront szoktak fogyasztani, az idők folyamán egyre több gyógyító hatását fedezték fel a sütőpornak.

Nézzük csak, mi mindent tud a sütőpor:

A lábfürdőhöz keverve a fájó vagy fáradt lábat felfrissíti.

Ha arcunkat sütőpor oldatával mossuk, bőrünk lágy és sima lesz tőle.

Ha 50-100 gramm sütőport adunk a fürdővizünkhöz, akkor sokkal simább és szebb lesz a bőrünk.

Egy késhegynyi sütőpor megakadályozza a felfújódást, gyakori böffentést és a telítettség érzését.

Szájvízként is használhatjuk a sütőpor oldatát, megakadályozza a kellemetlen szájszagot és a fogszuvasodást.

Citromos vízbe keverve hathatós segítséget nyújt gyomorégés ellen.

Figyelem! Nem szabad túl sokat bevenni belőle, főleg nem étkezések előtt vagy után, mert a gyomorsavat semlegesíti és az emésztést hátráltatja!


Szerző

donna.hu



Scroll to Top