Gyógyító fény – interjú a szakértővel

2011. 02. 25.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A napfény gyógyító erejét már az ókorban is ismerték és használták. Míg akkor ezt megmagyarázhatatlan, isteni erőként kezelték, napjainkban már tudományosan bizonyított tény, hogy szervezetünkben a fény hatására gyógyító folyamatok indulnak be. Juhász-Nagy Bálintné fényterápiás tanácsadóval beszélgettünk…

 

Donna: Milyen esetekben alkalmazható a fényterápia? Hogyan fejti ki jótékony hatását?

A legtöbb esetben a polarizált fényt sebgyógyításra, szövetregenerálásra, fájdalomcsillapításra alkalmazzuk, de a szépségápolásban is jelentős eredményeket lehet vele elérni. A polarizált lámpa sejtregeneráló hatással bír, úgy hat a testre, mint a nap jótékony fénye. Összehangolja az anyagcsere-folyamatokat, erősíti az immunrendszert, élénkíti a szervezet megújító folyamatait. Nagy előnyeként tartják számon, hogy a speciális műszaki eljárással kifejlesztett lámpa polarizált fénye nem csak a kezelt felületre korlátozódik, az egész testre hatással van.

Donna: Önálló gyógymódként is megállja a helyét, vagy csak kiegészítő terápiaként alkalmazható?

Egyes esetekben mindössze a lámpa fénye is elég ahhoz, hogy gyógyulás következzen be, ilyen eset lehet egy enyhébb lefolyású nátha, kisebb baleseti sérülés, herpesz, vagy éppen a kozmetológiában a serdülőkori pattanások kezelése. A komolyabb, mint például műtéti vagy égési sebek, lábszárfekélyek kezelésénél azonban csak a hagyományos gyógyászat kiegészítéseként, a gyógyulási folyamatok javítására alkalmazható.

Donna: Bizonyára olvasóinkban is felmerül a kérdés, hogy vajon vannak-e káros hatásai az ilyen jellegű lámpáknak. A munkája során tapasztalt a fényterápiának tulajdonítható mellékhatásokat?

Több mint tíz éve dolgozom a fényterápiával, ezen időszak alatt egyszer sem találkoztam ilyen esettel. A lámpa megfelelő használatával szinte biztosan állítható, hogy a szervezetben javulás áll be, a különböző biológiai folyamatokat pozitív irányba fordulnak. A lámpa fénye alacsony energiasűrűségű, így erős biostimulatív hatással rendelkezik, ezzel serkentve a sejtek regenerálódását és gyorsítva a gyógyulást.

Donna: A hosszú hideg és sötét téli napokon a napfény hiánya rányomja bélyegét a mindennapjainkra, hangulatunkra: mennyiben pótolhatjuk ezt mesterséges fénnyel?

A fény, a víz és a levegő a három éltető alapelemünk, melyek nélkül nincs élet. Mivel a speciálisan kifejlesztett lámpák fénye 95 százalékban polarizált (széles hullámhossz tartományban alacsony intenzitással működik és fejti ki gyógyító hatását – a szerk.), így az évszakok váltakozásából adódó napfényhiányos órák átvészelésében is a segítségünkre lehet. Természetesen nem pótolhatja a nap természetes fényét, viszont előnyeként tudható be, hogy nem tartalmaz UV-sugarakat.

Donna: Mi a tapasztalata, az emberek mennyire ismerik és használják a fényterápiát?

Egyre szélesebb körben kerül be a köztudatba, viszont a napi gyakorisággal történő alkalmazás még várat magára, pedig az életminőség javításában elengedhetetlen az éltető fény jelenléte, még akkor is, amikor borús napokat élünk…

Lapunk a témának utánajárva több olyan személyt is felkeresett, kik a fényterápiás lámpát napi szinten használják. A tapasztalataikat összevetve szinte kivétel nélkül pozitív eredményekről számoltak be.

Mária, 37 éves anyuka: „Kisfiamnál rendszeresen használok fényterápiás lámpát. Nem csak a problémás helyeken alkalmazzuk, de ezoterikus beállítottságomat alapul véve a csakrákat is napi szinten kezeljük fénnyel. Azon túl, hogy egészségügyi problémáknál a gyógyulási folyamatokat jelentősen felgyorsítja, azt tapasztaljuk, hogy sokkal nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb lett gyermekünk.”

Imre, 45 éves természetgyógyász: „A rendelőmben már külön hely van a fényterápiás lámpának. Mivel főleg akupresszúrával foglalkozom, így a testet behálózó meridiánok (energiacsatornák – a szerk.) különböző pontjainak stimulálásánál a fényt is igénybe veszem. Hozzásegít az energiablokkok oldásához, harmonizálja az energia áramlását, így munkámban nagy segítséget nyújt.”

Julianna, 65 éves nyugdíjas: „Gyermekeimtől kaptam karácsonyra egy fényterápiás lámpát. Őszintén szólva nem igazán tudtam vele mit kezdeni és nem is igazán tudtam használni. A fiam mutatta meg, hogy vehetem hasznát, és azóta hetente minimum egyszer  használom. Évek óta fáj a lábam és a hátam, csontritkulásom is van. A fényterápia sokat segít ennek kezelésében és a fájdalmaim enyhítésében.”



Szerző

donna.hu



Scroll to Top