Gyógyitó teák a gyomornak 2.

2009. 03. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A székrekedéses időszakban legjobb a lenmagkúra. Néhány napon át reggelenként, étkezés után egy evőkanálnyi lenmagot nyeljünk le szétrágás nélkül reszelt almával, házi szilvalekvárral.

A hasmenés esetén jó a lósóska-tea. Két evőkanálnyi lósóska magot forrázzunk le két deci vízzel, hagyjuk állni 10 percig, szűrjük. Két-háromszor naponta igyunk meg egy ilyen adagot, a hasmenés súlyosságához igazodva. Más eredetű bélhurutnál is ajánlott.

A szív és gyomor közötti reflexhatás váltja ki a szív- és a gyomortüneteket. Segít a hasmasszázs. Háton fekve jobb tenyerünket a hasra szorítjuk, és az óramutató járásával megegyezően, kör alakban dörzsöljük, gyúrjuk a hasat, elég nagy erőt fejtve ki, legalább harmincszor. A gyomorgödörben, a bordaívektől lefelé, a köldök felé masszírozás a másik módszer.

Mint minden felfúvódásban, karminatív szélhajtó szerekre van szükség. (A latin carminare jelentése: tisztítani.) A hatásmódjuk nem teljesen ismert, annyit tudunk, hogy a bélfalra és az erekre hatnak: a bélfal sima-izomzatának tónusát javítják, s azáltal, hogy a gázfelszívódás fokozódik és csökken a bélfal izomzat görcse, a fájdalom megszűnik. Sokoldalú vizsgálatokkal ellenőrizték és bizonyították, hogy a régi, tapasztalaton alapuló szélhajtó szerek valóban hatásosak, és fontos szerepük van hasi, emésztőszervi panaszok gyógyításában, megszüntetésében.

A kömény, az édeskömény, és az ánizs a legjelentősebb hagyományos szélhajtók. Átmenetet képeznek a fűszer- és a gyógynövények között Az emésztőnedvek elválasztását, a bélmozgást, a vérnyomást, és a szívműködést előnyösen befolyásolják. Mint a fűszernövények általában, gyorsítják az emésztést és a gyomor kiürítését, a béltartalmat továbbító bélmozgás is gyorsul. Emésztőszervi bajokban tehát ne féljünk a nem erős fűszerektől – minél változatosabban alkalmazzuk őket, annál jobb. (A puffasztó ételekhez, például a káposztához ezért szokás köményt adni.)

A köménymag. Fő hatóanyaga a karvon. Egy-két kávéskanálnyi őrölt köményt forrázzunk le két deciliter vízzel, 10 perc állás után szűrjük le. A legerősebb szélhajtó a gyógynövények között.

Az ánizs Illóolajtartalma 2-6 %, 80-90 % anetollal. Görcsös székrekedésben ajánlatos kutyabengekéreggel együtt adni, mert a görcsöt éppúgy oldja, mit az édeskömény. Ahhoz hasonlóan köptetőként is hat.

Lósóska

Szélhajtó teakeverék: 20-20 g őrölt köménymag, őrölt édeskömény, őrölt ánizs. Egy kávéskanálnyi keveréket forrázzunk le két deci vízzel, hagyjuk állni húsz percig. Minden étkezés után fogyasszunk el a teából egy csészényit. A porított drogból könnyebben kioldódnak a hatóanyagok, de rövidebb ideig tartható el, mert illóolaj hatóanyagát elveszti. Fél év múlva hatása felére csökken.

Gyakran kíséri az epe- és májbajokat felfúvódás, hadpuffadás. Az idült epehólyag és epeút gyulladás további tünetei a bizonyos ételek (tojás, zsírban vagy olajban sült fogások, zsíros húsok, friss kenyér, kelt tészták) kiváltotta görcsös fájdalom, hányinger, hányás.

Az idült májgyulladás tompább fájdalmakkal jár. Nagyon nagy a máj- és epehólyag-bajokat gyógyító növények száma. A legjobb ezek közül nemcsak az epehólyagra, az epetermelésre és az epekiválasztásra, a máj működésére hatnak, hanem görcsoldó, szélhajtó, tonizáló, erősítő, a bélműködést enyhén fokozó hatásuk is van. Hármas cél érhető el velük: Epehajtás, és epekiválasztás-fokozás, szélhajtás, valamint görcsoldás.

Némelyik növény mindháromra képes, és teakeverékeket is állíthatunk úgy össze, hogy e három tulajdonság összegeződjék bennük.

A húsos, zsíros, sok édességet is tartalmazó vegyes étrend (magyar konyha) miatt nagyon gyakoriak az epebajok (epehólyag gyulladás, epekőbetegség) és a máj bajok. A tartós, nehezen befolyásolható gyomorpanaszok mögött gyakran epehólyag-gyulladás, epekőbetegség vagy az epeelválasztás zavara rejlik.

A nagy epegörcsroham orvosi beavatkozást igényel. Ennek utána a „nyugtalan epehólyag”az elhúzódó panaszok a gyógynövénykúrák területe. Az epehólyag műtéti eltávolítása után is gyakran maradnak vissza tünetek, ezek is kitűnően reagálnak a diétás és gyógynövény-kezelésére. 

Kapcsolódó anyagok:

$$2599$$

$$2590$$



Szerző

donna.hu



Scroll to Top