Kísért még a jégember átka?

2009. 03. 14.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A képes albumból előbb a régészet történetének buktatóit, és a ma is használatos technikák kifejlesztését, majd a legfontosabb módszereket tanulhatjuk meg, ezután pedig kontinensenként olvashatunk a legjelentősebb régészeti szenzációkról, ásatásokról és felfedezésekről. Az album oldalanként apró térképpel segíti a tájékozódást, az információk visszakereshetőségét pedig egy színes kronológia is támogatja. Egy pár óra után pedig akár már azt is megtudhatjuk, hogy mi történt a Neander-völgyiekkel, kísért-e még a jégember átka, vagy mi történt az anaszazikkal.

Ma már a régészet jóval többet jelent poros ásatások sorozatánál: eszköztárában műholdképek, DNS-elemzések, háromdimenziós számítógépes szimulációk is helyet kaptak. A régi problémák – a hamisítások, a sírrablások és a leletek tulajdonjoga körüli viták – azonban korunk lelkiismeretes régészeit ugyanúgy kísértik.

Fantasztikus ajándékalbumot képez az Athenaeum kiadványa. 7 millió év beszédes leleteinek ered nyomába: az 550 színes illusztráció öt kontinens archeológiai csodáit mutatja be. A műből megtudhatjuk, hogy a régészet hol tart ma, és mely irányba mutat a tudomány jövője.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top