Gyönyörű kertek kicsi helyen

2010. 07. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Mielőtt elrohannánk egy kertészetbe, vizsgáljuk meg, hogy pontosan hová szeretnénk telepíteni a kis kertecskénket. Napos és száraz a hely? Árnyékos és párás? Nem mindegy! Figyeljük meg, hogy milyen hőmérsékleti viszonyoknak lesz kitéve leendő növénykénk, és mennyi hely áll majd a rendelkezésünkre. Azt is vegyük figyelembe, hogy mennyi időt tudunk a gondozásával tölteni, és hogy télen hová tudjuk majd helyezni. (Sok dézsás növényt teleltetni kell fagymentes, de világos helyen. Másoknak a sötét és hűvös kamra a jó, megint másokat bevihetünk télire a meleg szobába is. …no és persze ott vannak az egynyári virágok, amelyek elpusztulnak ősszel, és újra kell vetni őket tavaszal.)

Alaposan tervezzük meg a konténer vagy cserép fajtáját is. A műanyag virágtartók sok helyen praktikusnak tűnnek, mert olcsóak, könnyűek és viszonylag hosszú életűek, de ha csak lehet, kerüljük el őket. A terrakotta cserepek viszont ideálisak a növényeknek, mert pont annyira porózusak, amennyire kell. A levegő és a víz optimális arányban járja át, ezért a gyökerek szépen fejlődhetnek, ráadásul nagyon tetszetősek.

A növények kiválasztásánál legyünk körültekintőek: először is igazodjunk a már megfigyelt hőmérsékleti és egyéb viszonyokhoz, de arra is figyeljünk, hogy a növény stílusban és színben illeszkedjen a környezetébe. Olyan fajtát válasszunk, ami sokáig díszít, nem csak egy-két hétig virít és utána elszárad. Ha kisgyermek van a háznál, akkor arra is ügyelni kell, hogy a mérgező növényfajtákat kerüljük.

Tippek és ötletek:

- A bejárati ajtó mellé rakott konténeres virágok barátságos és harmonikus hangulatot árasztanak.

- Használj egy nagy díszcserepet fókuszpontnak, és arányosan elosztva körülötte néhány másikat, hogy kiegészítsék a hatást.

- Az egymás mellé elhelyezett dézsák és cserepek térelválasztóként is működnek.

- Illat, illat, illat: egyetlen balkonláda tele petúniákkal egész nyárra csodás illatot kölcsönöz a lakásnak!

- Aki a praktikumot kedveli, ültessen fűszernövényeket, vagy akár zöldségeket a cserepekbe. Nem csak szépek, de hasznosak is!

- Locsolás után mindig ürítsük ki a felesleges vizet a dézsák alatti tálkából, mert a legtöbb növény – néhány mocsári virágot kivéve - rosszul tűri a pangó vizet!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top