Gyors kakaós kalács

2011. 07. 04.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók:

70 dkg liszt

5 dkg élesztő

9 evőkanál cukor

1 mokkáskanálnyi só

4,5 dl tej

3 evőkanál kakaópor

1 tojás

1 citrom reszelt héja

mazsola

Elkészítés:

4 dl meleg tejbe beletesszük az 5 kanál cukrot, felfuttatjuk benne az élesztőt. A 3 evőkanál kakaót a maradék tejjel és a 4 evőkanál cukorral kikeverjük és félretesszük!

A lisztet a sóval elkeverem, lyukat csinálok bele, majd  beleteszem a tojást, az olajat és az élesztős tejet. (Én egy citrom reszelt héját is bele szoktam szórni.) Összegyúrom, és hagyom kelni 30 percig. Ha jól megkelt, elfelezem a tésztát, az egyik felét hozzákeverem a kakaós masszához,  így kapunk egy csokis masszát, ne ijedjünk meg attól, hogy fel fogja venni a lágy folyadékot, s igényelni fog még lisztet. Ha jól megdolgoztuk azt is, akkor kettévágjuk. Így kapunk 4 cipót, kettő kakaósat, kettő simát. A fehérre ráteszem a kakaósat és kinyújtom, megszóróm mazsolával (kihagyható, úgy is finom, ha nincs benne), és feltekerem, mint a csigát. Utána behajtom, szintén mint a csigát, de bármilyen alakzatba formázhatjuk. Beteszem a tepsibe, lehet tortaformába helyezni, vagy kuglófformába is. A tetejére egy felvert tojást teszek. És mehet be a jó forró sütőbe. 180 fokos előmelegített sütőben 20-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük!

Jó étvágyat kívánok.

U.I.: Még 3 naposan is olyan finom, mint amikor elkészül... Reggeli kávé, jeges kávé, tea mellé ajánlom.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top