Ha én gazdag lennék…

2011. 06. 30.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

…de nem vagyok. Miért nem? Most valószínűleg azt mondod, hogy azért, mert nem rendelkezel jól fizető állással, esélyed sincs rá.

Nos, a gazdagokat nem feltétlenül a jól fizető munkák tették tehetőssé, hanem az, hogyan bánnak a pénzzel.

Nézzünk néhány lehetséges gazdagsággátló okot:

Szomszéd-kertje szindrómában szenvedsz

Azaz belementél a kinek mije van játékba, méregdrága, egyébként meg teljes mértékben nélkülözhető játékszerekre (pl. plazmatévé, androidos telefon, 120 tévécsatorna) költöd a pénzed, ahelyett, hogy hagynád, dolgozzon csak neked.

Türelmetlen vagy

Volt idő, amikor az A-hitel, az áruvásárlási és személyi kölcsön ismeretlen fogalmak voltak. Manapság azonban már sűrűn találkozhatunk velük. Ugye tisztában vagy vele, hogy az efféle tranzakciók nem téged, hanem valaki mást gazdagítanak, hiszen borsos kamatokat számítanak fel rájuk? Légy hát türelmes, és várd meg, míg összegyűlik a pénzed az áhított dolgokra.

Rossz szokásokkal rendelkezel

A dohányzás, az italozás, a szerencsejáték, és az egyéb rossz szokások az egészséged mellett a financiális helyzetedre is rossz hatással vannak. Vegyük például a dohányzást: egy doboz cigaretta átlagos ára 600 forint körül mozog. Minden nap elszívsz egy dobozzal. Mennyibe is kerül ez havonta? Durván 18000Ft. Mi lenne, ha ezt az összeget félre tudnád tenni?

Nincsenek céljaid

„Milliomos akarok lenni.” – ennél jóval határozottabban kell megfogalmaznod a céljaidat. Hogyan? Mikorra? Pontosan mennyi pénzt szeretnél? Mire költenéd? Ülj le, és fogalmazd meg a válaszaidat, hiszen ezek motiválnak, hogy hajlandó legyél tenni is a jólétért.

Nem vagy elég felkészült

Az élet nem csak játék és móka. Időnként mindenki hullámvölgybe kerül. Készülj fel előre ezekre a helyzetekre, hogy nehogy egy pillanat alatt köddé váljon a már megszerzett gazdagságod.

Gyorsan akarsz meggazdagodni

A legtöbben nem varázsütésre gazdagodnak meg. Igen, vannak lottónyertesek is, de kicsi rá az esély, hogy pont téged fogad ily módon a kegyeibe Fortuna. A világosan megfogalmazott célok, az elérésükbe fektetett munka és a kitartás a kulcsai a jobb anyagi helyzetbe kerülésnek.

Másokra bízod a pénzed

Ismerkedj meg saját magad is a pénz világával, olvass, beszélj szakemberekkel és tanulj tőlük. A legjobb, ha egyedül kezeled a pénzügyeidet, hiszen ha már más teszi azt, azt nem fogja ingyen tenni.

Nem gondolog végig, mibe ugrassz bele

Józsiéknak is bejött az üzlet, nekem miért ne lenne az? A válasz egyszerű: amennyiben Józsiék valóban befektették a pénzüket és az nyereséget hozott, valószínűleg értették, hogyan működik a dolog. Te is érted? Pénzt fektetni valamibe csak azért, mert más is így tett szert haszonra nem garancia arra, hogy veled is ez fog történni, főleg akkor nem, ha nem is igazán érted, miről van szó.

Túlzásba viszed a biztonsági játékot

Annyira nem mersz lavírozni a pénz világában, hogy inkább hagyod a pénzed a jól bevált számlán, holott lehet, hogy akadna számodra sokkal jövedelmezőbb konstrukció is, csak éppen egy másik banknál.

Nem foglalkozol a pénzügyeiddel

A majd csak lesz valahogy hozzáállás még senkit se tett gazdaggá. A jómód fő kulcsa pénzügyeink tudatos kezelése. Ugye te is hallottál már a lottónyertesekről, akiknek két év alatt elúszott a vagyonuk? Soha ne feledd: aki nem figyel a pénzére, az bizony nem élvezheti tartósan az áldásait.



Szerző

donna.hu



Scroll to Top