Hozzávalók: 1 db közepes fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj /zsír/, 1 mokkáskanál kömény, 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 2 kiskanál só, 1 evőkanál cukor, 2 - 2,5 dl víz.
A tetejére: 2 evőkanál tej, kömény.
A felaprított hagymát zsiradékon üvegesre pirítjuk. Köménnyel ízesítjük, majd a többi hozzávalóval együtt dagasztjuk. Letakarva kelesztjük, és ha kb. kétszeresére megkelt, finoman átgyúrjuk és nyolc egyenlő darabra szakítjuk. Kis cipócskákat formázunk és zsírozott tepsibe tesszük. A tetejét tejjel megkenjük, köménnyel megszórjuk. Majd keresztirányban éles késsel behasítjuk. 15-20 percnyi pihentetés után, előmelegített sütőben, 190 fokon, 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük.
A cipók készítésénél tönkölybúzalisztet is használhatunk, esetleg fele-fele arányban is a sima liszttel. A tésztát kinyújtva, többféleképpen elkészített, ízesített töltelékkel is süthetjük kifli vagy csavart alakban!
Jó étvágyat!
Köszönjük szépen Gyenes Zsuzsannának, és továbbra is várjuk receptjeiteket a recept@donna.hu e-mailcímre! Ha fényképet is mellékeltek a recepthez, a leírásokat hamarabb viszontláthatjátok a Donna oldalán! Külön köszönet az eredeti, saját receptekért.