Hagymás lepény

2008. 12. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Hozzávalók 16 db-hoz: 25 dkg vaj, 50 dkg liszt, 6 tojás, 60 dkg vörös és lila hagyma vegyesen, 1-2 csomó újhagyma, 4 evőkanál olaj, 20 dkg húsos, füstölt (pl. kolozsvári) szalonna felkockázva, 500 g tejföl, frissen reszelt szerecsendió, só, bors, a nyújtáshoz liszt.

A feldarabolt vajat a liszttel, 2 tojással, 3/4 dl hideg vízzel meg 1 teáskanál sóval sima tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva kb.1 órára hűtőbe tesszük. A vöröshagymát meg a lila hagymát cikkekre vágjuk, az újhagymát feldaraboljuk. A felhevített olajon megsütjük a szalonnakockákat és kivesszük. A visszamaradt forró  zsiradékban hirtelen megsütjük a hagymacikkeket, majd hozzáadjuk az újhagymát, és rövid ideig együtt pároljuk.

A tejfölt összekeverjük a megmaradt tojásokkal, és sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezzük. A tésztát lisztezett deszkán kissé nagyobb lappá nyújtjuk, mint a tepsink, majd margarinnal kikent  (kb.32x39 cm-es) tepsibe fektetjük, és a széleinél magasabbra  nyomkodjuk. Ráhalmozzuk a hagymát és a szalonnát, meglocsoljuk a tojásos keverékkel, és előmelegített sütőbe toljuk. 200 fokon 30 percig sütjük.

Könnyű rozé vagy fehérbor illik hozzá, jó étvágyat! Köszönjük szépen Szemerédi Évának, és továbbra is várjuk a receptjeiteket a recept@donna.hu  e-mailcímre!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top