Kenguru húzza Télapó szánját!

2008. 12. 06.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Írországban a gyerekek zsákot készítenek ki a Mikulásnak, cserébe pedig rétest és sört készítenek ki számára. Spanyolországban a Télapó az erkélyen keresztül közlekedik; aztán megint ajándékot kapnak január 6-án a három bölcstől. Belgiumban a fő ajándékot december 6-án kapják, karácsonykor a tűzhely melletti zokniba már csak apróságok kerülnek. Mexikóban mindenki szentestén vonul a templomig, kezükben hosszú rudakra szerelt csengőkkel és gyertyákkal. Norvégiában csészényi zabkását tesznek a pajtába, hogy a rossz szellemeket elűzzék az állatoktól. A feldíszített fenyőfát aztán körültáncolják.

Kenyában művirágokkal, szalagokkal, léggömbökkel díszítik a templomokat. A szentesti vacsorát szabad tűzön készítik el. Svédországban 25-e reggelén a templom égő gyertyákkal várja a látogatókat, ezután a Jultomtem manó szétosztja az ajándékokat a Mikulás nevében. Angliában a gyerekek levelet írnak a Santa Clausnak a kívánságaikkal, majd a kandallóba teszik, hogy elszálljon az Északi-Sarkig. Finnország lakói karácsonykor – miután jót szaunáztak – a templomban és a temetőben gyertyát gyújtanak a szeretteikért. Olaszországban karácsony másnapján seprűnyélen jön La Befana, a jó boszorkány az ajándékokkal – vagy a rosszaknak széndarabbal.

Ausztriában a Heiliger Nikolaus hoz édességeket december 6-án. 24-én a Jézuska viszi a fenyőfát és az ajándékokat, amit csak a csengettyű megszólalásakor lehet megnézni. A libanoni keresztények gabonamagvakat ültetnek karácsony előtt egy hónappal, majd a kikelt növényeket a betlehem mellé teszik a karácsonyfa alá. Franciaországban és Portugáliában a Mikulás szenteste jár, ezért a gyerekek a tűzhely közelébe kikészítik a cipőiket, és az éjféli mise után benne megtalálják az ajándékot.

A német házakat feldíszítik, az ablakokba színes égőket helyeznek. A gyerekek karácsonyi kéréseiket rajzokkal egészítik ki, ezt is az ablakpárkányra teszik, a tetejére cukrot, hogy a Mikulás biztosan rátaláljon.

Új-Zélandon olyankor nyár van, s a tengerparton piknikeznek, akárcsak Dél-Afrikában. Ebéd után látogatásra indulnak a barátokhoz, rokonokhoz, és ennivalót visznek nekik. Ausztráliában a Mikulás szánját, vagy inkább kocsiját nyolc fehér kenguru húzza az ajándékokkal. A karácsonyi vacsorát a szabadban költik el. Csehországban csodákra várnak szentestén, amikor megtudhatják a jövőt. Lettországban járnak a legjobban a gyerekek, mert a Mikulás a szentestétől kezdve, 12 napig minden nap ajándékot hoz. Svájcban mese-villamos közlekedik a városban. A gyerekek énekelnek, és ezért édességeket kapnak a Mikulástól.

Még több karácsonyról és Mikulásról szóló cikket olvashatsz a karacsony.hu oldalunkon!



Szerző

donna.hu



Scroll to Top