Halld meg, nézd meg, tedd meg

2011. 03. 21.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

A napsugár tétován terül szét a városon, a téli napoknak lassan vége. A természet kisvártatva felébred álmából és lusta nyújtózással adja hírül: itt a tavasz. A hideg évszak után a növények éltető, melengető napfényre, testünk és lelkünk feltöltődésre szomjazik. Mi sem kínálhat ennek csillapítására jobb alkalmat, mint egy ősi masszázs kipróbálása. Mi a Ma-Uri masszázs mellett döntöttünk és közben Pataki Mónika masszőrrel a különleges technika titkairól beszélgettünk.

Az érintés fontossága

A Ma-Uri egy ősi masszázs, gyógyító technikáját polinéz sámánok dolgozták ki. A mozaikszó jelentése „fény gyermeke”, eredetéhez, megértéséhez érdekes történet társul. A polinézek a világ létrejöttét egy gyermek érkezésével magyarázzák, aki egy bálnán partra szállva magával hozta a fényt, az energiát, megteremtette az életet. Ennek kapcsán maga a masszázs is elsősorban az energiákról szól. Szeretetmasszázsnak is hívhatjuk, hiszen amellett, hogy a fizikai testet, izmokat, ízületeket is kimozgatja, az érintésnek igen kiemelkedő szerepe van – meséli Pataki Mónika Ma-Uri masszőr és hozzáteszi: nem csak a masszázs során van ez így.

A polinézek úgy mérték fel, hogy beengedhetik-e vendégeiket otthonukba, hogy lábujjaikat és homlokukat összeértetve egymás elé álltak csukott szemmel, majd egyszerre háromszor mély levegőt vettek. Az áramló energiákból döntötték el, hogy a vendég milyen szándékkal jött, szükségük van-e arra az energiakörre, mely őt körülveszi. Számukra nem létezik negatív energia, csupán oda nem illő. Természetesen, ha ilyet tapasztaltak, akkor sem küldték el a látogatót, ilyenkor ők mentek ki hozzá a kunyhó elé.

"A Ma-Uri egész testes masszázs, mindent átdolgoz. Sajátossága, hogy a masszőr leginkább csak az alkarjával dolgozik, kezét ritkán használja. Mély és könnyed mozdulatok váltják egymást, így irányítva az energiaáramlásokat. Hosszú, hullámzó mozdulatai, a megfelelő zenei háttérrel (melynek nagyon fontos szerepe van ennél a technikánál) egészen intenzív élményt nyújt az embernek. Célja és eredménye, hogy az embert egy meditatív, mély spirituális minőségbe juttassa el, hogy kiszakadjon aktuális állapotából. A masszőr a kezelés során rituális lépésekkel gyakorlatilag táncot lejt a meztelen test körül, mely a hawaii lomi-lomi alaptánclépéseiből áll."

forrás: masszazsfajtak.repeta.hu

Halld meg, nézd meg, tedd meg

A történetet megismerve egyre jobban érdekel, vajon hogy lehet elsajátítani egy olyan ősi technikát, mely a polinéz lakosság mindennapjaiba gyökeresen beépült, szinte már gyermekkortól kezdve jelen van az életükben.

Halld meg, nézd meg, tedd meg! Ha folyamatosan csinálod, beépül az életedbe, tiéd lesz a tudás. Így tanulnak a masszőrök, én is így sajátítottam el. Nyolc éve egy ismerős masszírozott meg ezzel a technikával és a kezelőágyról felkelve már tudtam, nekem a Ma-Urihoz sokkal több közöm van. Évekig kísért a gondolat, időnként megtalált egy-egy polinéz zene, rengeteget álmodtam róla, aztán az életemben eljött egy olyan időszak, amikor azt mondtam, „most” és az univerzum rendezkedett. Akkor már nem érdekelt semmilyen nehézség, egyszerűen tudtam, hogy ezt kell csinálnom, masszőr leszek. A megérzés beigazolódott…

 

Hogy jutott el a csendes-óceáni szigetvilágból Európába a Ma-Uri masszázs?

Egy polinéz sámán család férfi tagja, Hemi Hoani Fox belső késztetésre Dániába indult, ahol megismerkedett egy tanárnővel, Katjával. A hölgy régóta érdeklődött a természetes gyógymódok iránt. Érezte, hogy a gyógyításra kell feltennie életét, azonban az ehhez vezető utat nem találta, egészen addig, míg nem találkozott a polinéz úrral. Összeházasodtak és az ősi alapokra helyezkedve létrehozták azt a masszázst, mely a mai világban, a mai emberek számára is elfogadható, kezelhető.  Magyarországon kb. 12 éve van jelen, egy lengyel férfinek, Witold Kucharczyknak köszönhetően. Hazánkban ő az első mester, de inkább nevezzük trénernek. Ebben a világban tulajdonképpen nincs is olyan, hogy mester, egyenrangú közösség van. Mindenki tanár és tanítvány is egyben.

Kinyílik a világ, letisztulnak a gondolatok

Masszőr és páciens között többnyire kialakul egy bizalmi viszony és talán ez súlyozottabban igaz a Ma-Uri masszázsra. Mennyire avatnak be az emberek megoldandó problémáikba? Egyáltalán szükséges tudnod konkrétumokat ahhoz, hogy a masszázzsal segítséget nyújts?

Az, hogy mennyire nyílik meg egy páciens, egyénfüggő. Van, akinek csak fizikailag van szüksége a technikára, hogy egy kicsit energetizálja, ellazuljon és vannak olyanok, akiknek lelkileg is kell segíteni, hiszen olyan helyzet, életfeladat előtt állnak, aminek megoldásában a masszázs által segíteni tudok – ők egyébként többnyire problémaként fogalmazzák ezt meg. Nem hiszem, hogy tanácsra, bölcsességre vágynak, csak meghallgatásra. Masszázs után kiélesednek az érzékek, a látás, a hallás, az észlelés, letisztulnak a gondolatok és kinyílik a világ, ahhoz képest, amiben egyébként is eltompultan élünk. A lélek megnyugszik, és kicsit talán helyreáll a zűrzavar…

A Ma-Uri masszázs stresszt, feszültséget, régi traumákat is old, az energiák által az egész testen mintegy kiegyenlítődés folyik. Ha masszírozok, szavak nélkül is érzem, hol van energetikai beszűkülés, elakadás, más, oda nem illő energiák. Az, hogy ezek helyreálljanak, többnyire a páciens dolga, az én feladatom elsősorban az, hogy ezeket megfelelő irányba mozgassam és elinduljanak a gyógyítás útján.

Mónikának igaza lehet: nem kellenek szavak. A masszázságyon fekve, elernyedt izmaim utat engednek az energiák áramlásának, agyam alap üzemmódba áll és úrrá lesz rajtam a teljes nyugalom. A masszázs után testem és lelkem különálló egységként működik, csak egy nagy pohár víz téríti vissza némileg a rendes kerékvágásba, megszokott működési formába. A hatást még órák, sőt napok múlva is érzem, a szokottnál is vidámabb, kiegyensúlyozottabb vagyok. Kell ennél több, egy verőfényes tavaszi napon?



Szerző

donna.hu



Scroll to Top