Helyesírás… Minek?

2010. 01. 23.
Ez a cikk elmúlt egy éves, így elavult lehet.

Lehet rövidíteni, képekkel helyettesíteni, utalni, nyilazni… ami csak megkönnyíti és meggyorsítja a jegyzetelést, emellett az internet, a sms írás meg is követeli, hogy gyorsan minél több információt közöljünk a másikkal. Nincs idő, hisz chat-elés, vagy msn-ezés közben az írás módja már nem is olyan fontos, de az élőbeszéd sebességével kell, hogy átmenjen egy-egy üzenet.

Manapság már csak az idősebb generáció ír levelet, persze olyat, ami nem elekrtonikus úton lesz kézbesítve. A fiatalabbaknál legyen szó lányokról, vagy fiúkról, mindennapi a világhálón való beszélgetés, még ha gépeléssel is jár. Gyorsabban írnak géppel, mint kézzel, de vajon a helyesírásra mennyire ügyelnek? Egyre kevésbé. A legtöbbször elmaradnak a kezdő nagybetűk, illetve a mondat végi írásjelek. Amit lehet, rövidítenek, elhagynak, összevonnak, képre cserélik. Sokszínűvé teszik a közlési formát, mondhatni egyedivé varázsolják azt. Nem kötik őket szabályok, se elvárások. Ma már egyre több technikai eszköz hódít teret. A nyelvünk sem maradhat kivétel, ez sem szent és sérthetetlen.

Érzelmet az írásba! Lehetne ez is az egyik jelmondata, a számítógépen használt fórumok, csevegőszobák használóinak. Nem csak az írás technikákkal lehet érzelmet kifejezni. Az internetes világ egyre jobban hasonlítani akar a valós élethez, de sosem fog ugyanolyanná válni. Gyakran nem láthatom a másikat magam előtt, ő sem lát csupán egy képet. Mégis muszáj hogy tudtára adjam milyen a kedvem. Hangulatjelző lehet, ha nagybetűvel írok valamit, vagy ha a mondatvégi írásjeleket megsokszorozom. De sokkal frappánsabb, ha nem is szóval írom le, hanem képpel jellemzem. Nincs már olyan csevegő oldal, ahol ne lennének smiley-k és emotikonok, azaz hangulatjelek. Gazdagságukba fölösleges belemenni, annyira sokszínű és sokrétű amilyenek az emberi érzelmek, sőt.

Pár példa, ami fellelhető az internetes csevegések, illetve az sms írás közben. Leggyakrabban kimaradnak a  szóközök, elmaradnak az írásjelek, vagy éppen felhalmozódnak. Az idő- és helyspórolás miatt a kötőszavak egy betűre vagy egy jelre korlátozódnak (h= hogy, &=és, m=mert), kiesnek a szavakból betűk (naon, sztem, vhogy), és nem írjuk le az aktuális érzésünket, beszúrunk egy emotikont, hisz erre találták ki. Jópofa és hamarabb megvan, mintha ecsetelni kezdenénk, hogy éppen akkora a fejem hogy lassan felrobban.

Egy szó mint száz, beszivárog az internetes írásforma a mindennapi nyelvhasználatba, írásba és beszédbe egyaránt. Visszük magunkkal a rendszeressé vált formákat. Nem csak a gépen nem fogom kiírni a töltelékszavakat, de ha elkerülök a gép elől, a kézzel írott formátumokban is ugyan úgy járok el. És mi a helyzet a beszéddel? Az ember azt hinné, azért ennél több kell, hogy az élő nyelvet is befolyásolja. Semmi más nem kell hozzá, csak hogy ellenőrizze magát az ember, milyen ha egy jó baráttal, barátnővel cseveg.

Biztos, hogy nem használjuk az írott formában kitalált szóösszetételeket, és rövidítéseket? Na ugye! Kedvem támadt ennek a mondatnak a végére egy smiley-t rakni...

- Torma Tímea -



Szerző

donna.hu



Scroll to Top